Новият министър Стефан Воденичаров. Снимка: архив, Блуфото

Академик Стефан Воденичаров ще остане на поста министър на образованието, младежта и науката само четири месеца и после ще се върне в БАН като председател. Това стана ясно от думите на Воденичаров днес, след като беше одобрен от парламента за поста.

До парламентарните избори остават най-вероятно около пет месеца, защото те най-вероятно ще се проведат в началото на юли. Академикът излиза в неплатен отпуск като шеф на академията на науките. По устав обаче при повече от четири месеца невъзможност председателят да изпълнява ангажиментите си в БАН трябва да се избере нов.
Воденичаров беше категоричен, че ще се върне в академията и ще спази устава.

„Благодаря на опозицията, че призна качествата на акад. Стефан Воденичаров. Разбирам техния популизъм, те трябва да гласуват против, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Днес парламентът избра председателя на БАН за министър на образованието, младежта и науката. Кандидатурата му беше подкрепена от ГЕРБ и независимите депутати и отхвърлена от всички други парламентарни групи. Опозицията обаче беше категорична, че уважава качествата на академика.

По думите на Дянков популизмът е вкоренен и в БСП, и в ”хората на Иван Костов”.
Финансовият министър не пропусна да разкаже и как всички представители на опозицията поздравявали Стефан Воденичаров за добрата му кандидатура в кулоарите на парламента.

Новият министър от своя страна постави акцент в бъдещата си работа на средното техническо образование, разработването на новата оперативна програма за наука и образование, подобряване на работата на Фонд ”Научни изследвания” и иновациите.

Още по темата
Воденичаров беше категоричен, че трябва да се работи за едно качествено петгодишно средно техническо образование.  Според него в момента българската промишленост страда от липса на кадри и бързо трябва да започнат да се обучават.

Академикът обясни още, че трябва да се разработват иновации, които веднага да се вкарват в действие. Така наречената сватба между наука и приложни дейности трябва да се състои, заяви новият министър.

По думите на Воденичаров той ще събере ръководството на БАН и ректорите на университетите в България още в петък, за да се обсъдят проблемите във Фонд ”Научни изследвания”. Именно скандалът във Фонда коства поста на предшественика на академика Сергей Игнатов.
Председателят на БАН, в качеството си на министър, ще предложи още да се създаде Институт за научни изследвания в областта на педагогиката.

Живеем в информационно общество. Трябва да възпитаваме младите хора как да надграждат, а не само да боравят с тези технологии. Трябва да се преразгледа образователния подход, заяви Воденичаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase