Снимка: архив, Ройтерс

Четирима военни медици ще се включат в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали. Разрешение за това даде Министерският съвет на редовно заседание днес.

Очаква се те да заминат към средата на февруари и да бъдат разположени в района на щаба на мисията в столицата Бамако.

Кабинетът мотивира изпращането на медицинския екип от българските въоръжени сили със
„загриженост към общите усилия на Европейския съюз за дълготрайно решаване на кризата в страната“.

Европейската мисия в Мали се очаква да започне на 12 февруари. Тя ще се състои от военни инструктори. Планирано е първите малийски военни да започнат обучението си при европейските инструктори в края на март или началото на април. Европейската мисия ще бъде разположена във военната база Куликоро, на около 200 километра от столицата Бамако. Около 250-те инструктори ще подготвят за два месеца четири батальона от по 650 военни или общо 2600 души.

Мисията ще има също 150 военни за охраната й, както и генерален щаб. В нея са заявили участие 16 държави от ЕС и Норвегия. В петък за Бамако потегля авангарден екип от 70 човека, който да извърши техническата подготовка за мисията.

Франция предприе военна операция в Мали на 11 януари 2013 г., след като няколко месеца преди това ислямски екстремисти, близки до Ал Кайда, контролираха северната част на страната. В края на 2012 година Съветът за сигурност на ООН единодушно гласува изпращането на умиротворителни сили в Мали. През януари т.г. президентът на Мали отправи молба за помощ в борбата с ислямските бунтовници, които постепенно напредваха към столицата Бамако.

Франция се намеси първоначално с въздушни удари, а по-късно беше предприета и сухопътна операция. Френският президент Оланд заяви, че страната му ще продължи операциите в Мали, за да подготви поемането на щафетата от африкански сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase