ЕК очаква фундаменталната реформа в съдебната система у нас. Снимка: архив, Reuters

Реформата в съдебната система, специализирания съд и прокуратура за организираната престъпност и Комисията за конфликт на интереси са областите, в които Европейската комисия очаква повече резултати от България в следващите месеци. Това съобщи говорителят на комисията Марк Грей, предаде БНР.

Той каза, че при представянето на извънредния доклад за Румъния в Съвета е била проведена и дискусия за България. Тя е била на работно ниво и е имала за цел да се обобщи актуалната информация за ситуацията у нас.

Още по темата

„Европейската комисия най-вече отбеляза напредъка, постигнат напоследък с някои ключови назначения - добър пример в това отношение е новият главен прокурор, който вече изпълнява функциите си, сега очакваме резултати от дейността му“, каза говорителят на Еврокомисията.

„Очакваме и фундаменталната реформа в съдебната система. Това, което според нас трябва да се направи, е в посока независимост, ефективност, отчетност и почтеност на съдебната система. Като области, в които е нужен още напредък в следващите месеци, бих посочил специализирания съд и прокуратура за организираната престъпност и Комисията за конфликт на интереси“, посочи Марк Грей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase