ЕК коментира, че нападенията срещу Доган и Баретата са от изцяло вътрешен характер. Снимка: Reuters

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей коментира днес в отговор на въпрос нападенията срещу Ахмед Доган и срещу Златомир Иванов-Баретата.

Той заяви, че тези два случая са от изцяло вътрешен характер, предаде БТА. Ясно е, че очакваме българските власти да изправят отговорните пред правосъдието, добави говорителят.

Грей направи този коментар на пресконференция по повод представянето на доклада за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка.

Независимостта на съдебната система в Румъния остава причина за безпокойство в Европейската комисия, пише в доклада. За първи път в документа се обръща внимание и на независимостта на медиите, съобщи БНТ.

Докладът за Румъния отбелязва предприетите през последната година реформи в съдебната система и извършеното в борбата с корупцията. Въпреки това докладът се възприема от анализатори като отрицателен. Това означава, че се забавя и приемането на България и Румъния в Шенген, защото двете държави вървят в пакет.

Единствената страна, от която зависи това - Холандия - обяви, че очаква два поредни положителни доклада, за да се съгласи на разширяване на зоната без граници. Тази година за България нямаше междинен доклад, а годишният се очаква през декември, тогава ще бъде оповестен и докладът за Румъния.

Говорителят на Еврокомисията добави по повод нашата страна, че вчера в ЕК са били приети вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на правосъдието Диана Ковачева и главният прокурор Сотир Цацаров.

Грей отбеляза, че според ЕК българската съдебна система се нуждае от основна реформа - позиция, изразявана неведнъж. Уверени сме, че българските власти знаят какво да направят, заяви Марк Грей, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase