Снимка: архив, Булфото

Промените, които предвиждат облекчаване на режима на пушене на обществени места, ще бъдат обсъдени отново в мандата на този парламент, заяви председателят на здравната комисия в  НС Даниела Дариткова.

В комисията по здравеопазването този законопроект беше категорично и единодушно отхвърлен и се надявам, че парламентът ще остане на тази позиция", обясни тя.

Изявленията й идват на фона на поредния протест с искане на отмяна на пълната забрана за  пушене на обществени места, който ще се проведе днес пред Народното събрание. От СДС пък преди дни обявиха, че започват подписка за референдум за забраната на тютюнопушенето.

Темата за тютюнопушенето е надпартийна и по нея се чуха много различни мнения,  смята Дариткова.

Тя заяви, че се надява народните представители от мнозинството да се съобразят с мнението на премиера Бойко Борисов и да гласуват за оставането на забраната. От думите й обаче стана ясно, че има известни колебания дали всички народни представители ще се съгласят с оставането на забраната.

Още по темата
По думите на Дариткова, когато се обсъждат здравни теми, няма как да има пълен консенсус, но трябва да се взимат трудни решения. Председателят на здравната комисия допълни, че трябва да се има предвид, че страната ни държи челни места по заболявания, причиняващи се от тютюнопушене.

Дариткова беше категорична, че Министерството на здравеопазването и здравната комисия към НС са категорично против облекчаването на забраната.

„Когато имаме статистика, че сме на първо място в Европа по сърдечносъдова смъртност, на едно от първите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания, когато тази смъртност е особено честа при хората под 65 години, няма как като комисия по здравеопазване и национално отговорни управляващи да не заложим на принципите на здравословния начин на живот. Няма защо да повтаряме още веднъж, че тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за всички тези заболявания", коментира още председателят на здравната комисия в парламента.

Икономическата комисия в парламента няма да разглежда отмяната на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, коментира и друг депутат от мнозинството Диан Червенкондев.

Не може и не е нормално всеки месец ние да гледаме отново и отново тази тема, заяви той.

Припомняме, че през декември икономическата комисия отхвърли промени, които предвиждаха либерализация на забраната за тютюнопушене. Според Червенкондев трябва да се  даде шанс на всяка една подобна  промяна поне още 5-6 месеца, за да се разбере какво е нейното реално действие.

По данните на Червенкондев, който явно е провел собствено проучване по заведенията, до момента забраната се спазва стриктно.

„Моята лична социология показва, че тази забрана започва стриктно да се прилага“, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase