Въпросът от референдума ще се гледа от НС. Снимка: БТА
fallback

Въпросът за развитието на ядрената енергетика отива в парламента. В националния референдум са гласували 1 405 463 гласоподаватели, което е 20.22 на сто от гражданите с избирателни права.

ЦИК разплете интригата около допитването, като вече обяви окончателните резултати от референдума, проведен в неделя с въпрос „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?“.

За да е валиден референдумът, своя вот трябваше да дадат поне 4 345 450 души, колкото на последните парламентарни избори - условие, което при гласуването в неделя не беше изпълнено.

Oще по темата
Затова единствената интрига от допитването остана дали до урните са отишли над 20% от хората с право на глас, тъй като по закон в този случай парламентът трябва отново да разгледа въпроса за строителството на нова ядрена централа, щом повече от половината от гласувалите са отговорили с „да“.

Тъй като според окончателните резултати в неделя до урните отидоха 20.22% от имащите право на глас, а 60.603% или 851 757 от гласувалите са казали „да“, въпросът ще се нищи в НС.

533 526 от пуснатите бюлетини, което е 37.96%, са гласували с "не". Недействителните бюлетини са 20 180, което прави 1.47% от общия брой.

Решението подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд, съобщават от ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 11 години

БъБъ ще отговаря пред българския народ за унищованаето на ядрената ни енергетика.

105

Анонимен

преди 11 години

До Ангел- тъпчо ,62% от целия народ ли е бе празна кратуно.Откъде накъде гласували няма и един милион " за" ще решават волята на целия народ.Стига с тази АЕЦ, каква полза от нея - само болести за народа от радиацията.Има ли пари народа да си осигурява скъпо струващо лечение та искат нова АЕЦ.Това го искат само Гоцевистите , защото имат далавера и ще спечелят камара пари, а народа каква полза има. Те с парите си ще отидат където си искат, а ние ще лацкаме мухите тук.

104

Анонимен

преди 11 години

Руските пръчки няма да се откажат лесно - продават ни най-скъопата газ, продават ни най -скъпия бензин, сега искат да ни продават и най-скъпия ток в ЕС..........ако си мислят ,че могат да прецакат 90% Нежежаещи Българи много се бъркат............

fallback