Ядреният отрасъл е изключително важен за Русия. Снимка: архив, Булфото
fallback

Оказа се, че най-недвусмисления отговор на въпроса какво ще се случи със световната ядрена енергетика след аварията във Фукушима дадоха намиращите се далеч от островите на Япония българи, пише ИТАР-ТАСС в материал, озаглавен „Българите отговориха на Фукушима“.

Около 60% от участниците в референдума в България отговориха положително на въпроса дали искат искат в страната им да се развива ядрена енергетика чрез изграждането на нова АЕЦ, посочва руската агенция.

И макар че отдавна е известно, че резултатите от гласуването ще бъдат отменени заради недостатъчната активност – малко повече от 20 процента, самият резултат означава нещо повече от просто „спънка“ от страна на българите за собственото им правителство, което упорито и не безуспешно се противопоставяше на построяването на АЕЦ „Белене“ от Русия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Резултатите от гласуването в страната, където „антиядреното“ движение беше много силно, означава всъщност, че общественото мнение на практика е излекувало травмата, причинена от Фукушима, се твърди в материала.

Според него ръководителят на държавната копорация „Росатом“ Сергей Кириенко е констатирал това в края на миналата година. „По същество 2012 беше първата пълноценна година, в която шокът от Фукушима е преминал – заяви той на форума АТОМЕКС. - Може да се говори за по-издържани оценки за перспективите за атомния отрасъл“. По думите на Кириенко през следващите години в света ще бъдат изградени около 400 нови енергоблока.

„Антиядрените“ бастиони в света стават все по-малко, пише още ИТАР-ТАСС. От големите се държат единствено Германия и Япония. И то отбраната на последната се пропука: там поясниха, че забраната за строителство на АЕЦ засяга само нови проекти, а вече започнатите трябва да бъдат доведени то готовност. Тъй като забраната действа в рамките на програмата за енергийно развитие до 2030 г., може да се прогнозира, че до края на този срок готовността да се достроява плавно ще се измести към фазата на новото строителство.

Авторът на коментара твърди, че за реалистите е ясно, че алтернативите на атомната енергетика, доколкото ги има, засега са по-скъпи и не толкова ефективни.

В материала се посочва още, че само на външните пазари и само за следващите 10 години Росатом има договори за 69 милиарда долара, което представлява първо място в света. Цитиран е руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който казва: „Инвестирайки пари в развитието на атомния отрасъл, ние инвестираме в технологичното лидерство на нашата страна на световния пазар“.

И най-важното – атомният отрасъл закономерно представлява локомотив за цялата икономика на Русия, се казва още в публикацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

ETNA

преди 11 години

Споко хора, те докато го построят тоя АЕЦ ще се минат поне 50 години ;) Видинския Дунав мост от 20 години са го "застроили" и чак сега му се вижда края...

49

Анонимен

преди 11 години

ало русофилистика стига сял спина на ляво и на дясно

48

С НАМИ БОГ

преди 11 години

ПИСНА МИ ОТ ОТ НЕДОУТРЕПАНИ ФАШИСТКИ КОПЕЛ..ТА !НАЛИ СИ НАПРАВИХТЕ ПАРТИЯ ГРОБ - МЛАДЕЖКО ДВИЖЕНИЕ ГЕРБЕРЮРГЕН !ЩО НЕ ОДИТЕ ТАМ ОНОНИ...ТЕ А ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ ТУК !НЕ СЪМ КОМУНИСТ, НО ЛЮБОВТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА НАМАЛИТЕ С ДОЛНИ ЛЪЖИ И ПРОСТАЩИНА !СЪЕДИНЕНИТЕ ЕВРЕЙСКИ ЩАТИ И ЕВРЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЕ ФЕЛАТ ПРЕД 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ - МИСЛЕХ, ЧЕ СТЕ ГО РАЗБРАЛИ НА РЕФЕРЕНДУМА !ВЯРНО,ЧЕ И КОМУНИКТИ И ФАШИСТИ СТЕ *** ЕВРЕИ, НО 80% ЯСНО КАЗАХМЕ НЕ НА ВСИЧКИ ВИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback