Лютви Местан. Снимка: Булфото

ДПС иска прокуратурата да изземе от МВР цялото следствие във връзка с нападението над Ахмед Доган.

От партията не вярват, че във вътрешното министерство може да се проведе обективно разследване
и искат следствието да се поеме от Националната следствена служба под прякото ръководство на главния прокурор.

Не приемаме за реални експертизите на МВР, въз основа на които прокуратурата бе заставена да промени квалификацията на обвинението от опит за убийство в хулиганство и заплаха за убийство, каза председателят на партията Лютви Местан на пресконференция след съвместно заседание на действащото Централно оперативно бюро и парламентарната група.

Още по темата

С надеждата да не отключи ревност у останалите журналисти, Местан номинира експеримента със стрелбата по пилешко бутче на журналиста от "Канал 3" Сашо Диков за „репортаж на годината“.

Онова, което се случи с костта на пилешкото бутче, направи на пух и прах експертизата на МВР и прояви тази експертиза като изпълнена откровена политическа поръчка, заяви той.  По-рано вътрешният министър Цветан Цветанов определи такива експерименти като несериозни и смехотворни.

От ДПС искат нови експертизи и нарочен следствен експеримент, които да бъдат възложени на европейска лаборатория към европейските специализирани служби. От партията са готови и сами да се обърнат към европейска лицензирана лаборатория, за да сравнят резултатите с това, „което за няколко часа изработи МВР“.

Местан заяви, че очаква вътрешният министър Цветан Цветанов да се извини поне за това, което нарича „опит да бъдат свалени панталоните на нападателя“, защото всъщност ставало дума за действия по изваждане на ножа, скрит на гърба на Октай Енимехмедов.

Всеки, който твърди, че това оръжие не може да причини сериозни наранявания, камо ли да причини смърт, да бъде готов да подложи слепоочието си, призова той. 

По думите му нападението е изключително срамно петно върху България, което ще бъде изтрито чрез разкриване на истината и носене на политическа отговорност. От ДПС очакват от партиите извън ГЕРБ ясни позиции "политическото покушение срещу Ахмед Доган да се възприеме като покушение срещу българската демокрация".

Предстои да изясним и формата, под която ще поискаме политическа отговорност, всички опции са отворени, допълни Местан, запитан дали ще поискат вот на недоверие към кабинета или оставката на Цветан Цветанов.

От Движението за права и свободи смятат, че има опит да се разместят позициите на нападателя и на жертвата.

Няма никакво значение етническият произход или криминалното минало на извършителя, това не означава, че мотивът не е политическа омраза, която стои зад покушението, че политическият поръчител няма този основен мотив, посочи Местан. От ДПС обаче не се ангажираха да посочат кой е поръчителят и заявиха, че ако го знаеха, нямаше да искат от компетентните органи да го разкрият.

От ДПС сме изключително притеснени от агресивната вълна, която се усеща и във виртуалното пространство, посочи Местан. Той каза още, че по отношение на разследването от партията „ще съдят по делата“.

На въпрос дали са осведомени за здравето на нападателя Октай Енимехмедов, лидерът на ДПС отговори: „Бихме искали да е добре. Изключително важно е да бъде съхранено не само здравето, но и животът му, той е надеждата да стигнем до политическия поръчител“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase