Цветан Цветанов. Снимка: архив БТА

Нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов продължава да мълчи пред разследващите, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов.

25-годишният бургазлия нападна лидера на ДПС на Осмата конференция на партията в събота.

Енимехмедов е разпитан в хода на досъдебното производство, но се е възползвал от правото си да мълчи. Всичко, което се знае до момента за нападателя като информация, идва от психолозите на МВР и няма процесуална стойност.

Цветанов днес отново обясни, че пистолетът, който Енимехмедов насочи срещу Доган, не може да убива. Още в събота вечерта от СДВР излязоха с такова становище.

Вътрешният министър цитира данни, според които има 19 случая на стрелба с газов пистолет близо до човек и при нито един от тях не се е стигнало до смърт.

Цветанов обяви за “смехотворни“ експериментите, които проведоха някои медии, за да проверят дали изстрелите от пистолета на Енимехмедов могат да бъдат фатални.

При един от тях беше стреляно по пилешко месо. Вътрешният министър обясни, че ако можеха толкова лесно да се провеждат експерименти, не би имало нужда от експрети и лаборатории.

Цветанов обясни още, че когато се правят тестове на бронежилетки, също се ползват животни, но с характеристики, които съответстват на 75-килограмов човек.

Няма да ви кажа какво е животното, защото ще се появи във всички заглавия, допълни той.

Цветанов обясни, че експериментите със замразено пилешко са просто несериозни.

Министърът даде и доста интересна идея на журналистите как могат да информират обществото за определени престъпни дейности и така да правят превенция.

Конкретното предложение беше журналисти да интервюират подсъдимите за участие в организирана престъпна група за изнудване и рекет Алексей Петров и Антон Петров-Хамстера. Хамстера е подсъдим и за участие в канал за трафик на хора.

По думите на Цветанов те можели да дадат много полезна информация за престъпните дейности и да помогнат на хората да се предпазят като “консултанти“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase