Снимка: БТА

Заради атаката срещу Ахмед Доган либералите в Европейския парламент ще поискат пленарен дебат за свободата и върховенството на закона в България.

Председателят на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в ЕП Ги Верхофстат съобщи,
че възнамерява да предложи на следващата пленарна сесия разглеждането на "въпроса със ситуацията в България".

В официалното си съобщение той определя уточнява, че това намерение е свързано с нападението срещу пожизнения почетен председател на ДПС Ахмед Доган. Верхофстат определя случая като "шокираща сцена" и като "опит за убийство".

По неговите думи е "цяло чудо,че този инцидент не е завършил трагично". Според Верхофстат случилото се не трябва да бъде подценявано.

"Подобно нападение срещу председател на партия поставя по-широкия въпрос за състоянието на демокрацията в България. ДПС и неговият председател предлагат широка политическа платформа за мнозина в страната. Българските власти трябва да изправят в ускорен срок отговорните пред правосъдието", пише в изявлението.

"Заедно с ДПС силно вярваме в общество, основано на либералните ценности за свобода, човешки права, зачитане на  малцинствата и плуралистична политическа система. За съжаление това все още не е достатъчно убедително в България. Ще продължим да се борим, за да бъдат тези ценности защитени и уважавани както в България, така и в останалата част от ЕС", завършва изявлението, цитирано от БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase