Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото
fallback

Главният прокурор Сотир Цацаров не изключи възможността да бъде повдигнато по-тежко обвинение срещу нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов, съобщи БНТ.

Решаваща за това ще бъде комплексната експертиза на газовия пистолет, както и изследването на двата ножа, които бяха намерени в него. Към момента 25-годишният нападател е обвинен в хулиганство и закана за убийство.

Три допълнителни експертизи ще бъдат назначени по случая - разширена съдебно-психологическа и психиатрична, която ще изяснява както моментното състояние на нападателя, така и особеностите на неговата личност. Графологична експертиза ще провери почерка на намереното в квартирата на Октай Енимехмедов писмо.

Комплексната съдебно-медицинска и балистична експертиза обаче ще бъде ключова при прецизирането на обвиненията. "Трябва да даде категоричен отговор на въпроса дали с оръжие с такива характеристики и дали с боеприпаси с такива характеристикики - стана ясно, че става въпрос за газово оръжие, два сигнални патрона и още един патрон с газово вещество, могат да бъдат причинени поражения по човешкото тяло при стрелба от близко разстояние, такова, каквото беше опитано", поясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма данни Енимехмедов да е имал съучастници или подбудители. Прокуратурата обаче не спира да търси. Първият обвинител отказа да коментира искането на ДПС за международно разследване и увери, че по случая се работи изключително активно. Освен експертизите предстоят разпити на десетки свидетели и участници в инцидента. Все още не е разпитан лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Ще следва да се разсъждава със сигурност върху това какви са причините за формиране на това решение - личностни, но и лица, които биха били съпричастни към формирането и изпълнението на това решение", допълни Цацаров.

Разследва се и поведението на делегатите и саморазправата с Енимехмедов. "Аз мога да кажа, че е твърде неприятно в най-меката форма на този израз. Предстои събиране на доказателства и в тази посока, и преценка на прокуратурата дали са налице основания за ангажиране на тяхната наказателна отговорност", коментира саморазправата главният прокурор.

Прокуратурата е амбицирана да изясни не само механизма на нападението, но и какво е довело до него. Проверяват се всички факти около организацията на конгреса, охраната и всичко, което е помогнало на извършителя да стигне до официалната трибуна. От днес делото е поето от екип от следователи в Националната следствена служба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

БЕЛЕНЕ

преди 11 години

НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСНА С ВАС ОКТАЙ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДКРЕПИ.ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАКАЖАТ .НЕ МОЖЕ ХОРА КОИТО ИЗПЪЛНЯВАТ ТАКИВА ДЛЪЖНОСТИ ДА БИЯТ И ДА РИТАТ МОМЧЕТО ПРЕД ОЧИТЕ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ . ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ

62

ПОДКРЕПЕТЕ ОКТАЙ

преди 11 години

Събота, 26.01.2012 - 12'00 пред Народното събраниеПротест срещу публичния линч на Октай Енимехмедов.Ако има закони, прилагани без милост за хора като него, те трябва да важат и за чичовците в лъскави костюми и остри шпицарки, които го ритаха настървено пред обективите на камерите вече безпомощен и обезоръжен...Нека те важат за всички престъпници, вместо да ги пускат зад граница с милионите им или да ни се посмихват от подиуми и тв екрани.Да защитим това смело момче, което никому не навреди.

61

Митов

преди 11 години

Г-н Главен Прокурор, много важен за Вас ще бъде прощъпалникът Ви на тази високоотговорна длъжност. Като гражданин на Р България искам да видя на тази длъжност човек честен, мъдър и независим. Пожелавам Ви от все сърце да бъдете такъв. A propos, пост 69 повдига интересен въпрос.

fallback