Яне Янев Снимка: БТА

РЗС поиска президентът да отмени референдума за развитието на ядрената енергетика, който трябва да се проведе на 27 януари. „До края на седмицата президентът трябва да предприеме необходимите действия”, обяви пред медиите в парламента лидерът на партията Яне Янев.

Три седмици преди референдума от „Ред, законност и справедливост” се сетиха, че парламентът може да е допуснал грешка, тъй като чл.9 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт допуска провеждането на национален референдум само по въпроси от компетентността на Народното събрание.

Затова от РЗС обявиха, че президентът Росен Плевнелиев е длъжен да сезира Конституционния съд за противоконституционност на решението на Народното събрание за провеждането на референдума. Както и че ще внесат в парламента проект за отмяна на решението на самото Народно събрание.

Политическият съвет на РЗС счита, че референдум с подобен въпрос е не само противоконституционен, но и вреден, защото той не е в дневния ред на обществото и опорочава идеята за референдумна демокрация.

Янев допълни, че чрез насрочения референдум левицата се опитва да узакони, създаденото от нея корупционно енергийно лоби.

„Яне Янев може да иска да стане девствен втори път, но това не може да стане”. Така икономистът Красен Станчев, който е част от инициативния комитет на десните срещу строежа на нова атомна централа, коментира предложението на РЗС.

От ГЕРБ обясниха, че няма да подкрепят искането, защото са променили съдържанието на въпроса за референдума, който беше иницииран от БСП.

„Много скоро ще стане ясно, че целта на референдума е БСП да си изпере гузната съвест”, обясни по-рано в кулоарите на парламента Янев. Той допълни, че скоро ще бъде разсекретено СРС, което ще докаже смисъла на думите му.

От РЗС се върнаха към старата си теза, че по-голям смисъл има от референдум за промяна на Конституцията на България. 

От БСП обаче са категорични, че референдум ще има.  „Искам да успокоя всички, че въпреки паниката на управляващите референдум ще има, а 770-те хиляди подписа, събрани от българските граждани, не могат да бъдат игнорирани от нито едно правителство”, заяви червеният депутат Румен Овчаров на брифинг в парламента.

Той бе категоричен, че референдумът за ядрената ни енергетика се е превърнал от експертен и технологичен вот в политически референдум за управлението на ГЕРБ. „Референдумът вече е политическа оценка, защото управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов струва прекалено скъпо на българските граждани и те вече усещат това, плащайки цената на безумията на ГЕРБ, най-малко с увеличените си сметки за електроенергия”, изтъкна Румен Овчаров.

Според него с унищожаването на проекта „Белене” управляващите са пропуснали идеалната възможност страната ни да получи огромни суми чуждестранни инвестиции за изграждането на втора атомна централа.

„Говорим за над 5 милиарда евро чуждестранни инвестиции, които щяха да помогнат на България да излезе от кризата, в която точно правителството на ГЕРБ ни вкара”, възмути се Румен Овчаров.

Той обясни, че управлението на ГЕРБ вече е струвало милиард и половина лева изхарчени по проекта „Белене”, още милиард и половина лева за поети ангажименти по проекта, а би струвало и още един милиард евро неустойки заради делото в международния арбитраж.

По отношение на призивите на Синята коалиция за гласуване с „не” на предстоящия референдум депутатът от ПГКБ припомни за стратегията за развитие на Българската ядрена енергетика от 1999г., подписана от правителството на Иван Костов.

„В нея ясно се казва, че в периода 2006-2010 този проект трябва да бъде завършен, а площадката на която той трябва да бъде реализирана започва с „Б” и завършва на „не”, припомни още Овчаров.

Той бе категоричен, че Синята коалиция трябва ясно да се определи дали е патерица на ГЕРБ или опозиционна партия.

Според лидера на ДСБ и и член на инициативния комитет "Не на измамата Белене!" Иван Костов съществува депутати от ГЕРБ да внесат искане за отмяна на референдума и Народното събрание да го приеме.

По думите на Костов другият начин, макар и малко вероятен, е президентът да сезира Конституционния съд и той да се произнесе за отмяна. Иван Костов определи искането на Яне Янев за отмяна на референдума като "опасна игра".

Не бива да превръщаме националното допитване в шутовщина, защото ще влезем в ролята на лъжливото овчарче, каза още Костов в Пазарджик, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase