Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото
fallback

Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов, в което настоява да бъде разпоредена проверка на всички извършени сделки с държавни и общински земи в община Несебър, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят настоява проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г.

Борисов иска да се проверят и свързаните със сделките разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията. 

Министър-председателят разпореди още на министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на земеделието и храните, заедно с депутатите от ПП ГЕРБ, да предложат на Народното събрание необходимите промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, за да не се допускат подобни сделки и строежи, се посочва още в съобщението.

Oще по темата
Премиерът Борисов апелира в проверката на цялата документация и в консултациите за промени на законодателството да се включат и представители на неправителствения сектор.

Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни.

Появиха се и съмнение, че имотът е продаден на изключително занижена цена, като първият купувач е спечелил милиони при препродажбата му.

По разпореждане на премиера строежът беше спрян, а земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая. 

Според Мирослав Найденов въпросният терен е бил изключен от държавния горски фонд и обособен като урбанизирана територия от община Несебър още през 2007 година.

По-рано днес „България на гражданите“ на Меглена Кунева поиска прокуратурата и МВР да започнат незабавно разследване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и неговата заместничка Светлана Боянова, които с действията и бездействията си са допуснали реализирането на престъпната схема. От партията настояха и двамата висши чиновници да бъдат отстранени от длъжност, за да не възпрепятстват разследването.

Според Кунева ръководеното от Мирослав Найденов министерство е ощетило държавата с най-малко 3,5 млн. лева и с помощта на приближени до управляващите фирми е нанесло непоправими щети на природни забележителности, каквито са дюните край Несебър.

„Не приемаме нито едно от оправданията на премиера Бойко Борисов, министър Мирослав Найденов и заместник-министър Светлана Боянова, които чухме през последните дни.

За нас сделката с купуването и унищожаването на дюните край Несебър в навечерието на новогодишните празници носи корупционен заряд и няма как да бъде извършена без знанието и разрешението на висши политически фактори“, посочват от „България на гражданите“.
„Няма нужда г-жа Кунева да ме подсеща да сезирам главния прокурор за всичко, което се е случило тогава. Това отдавна е направено“, отвърна й премиерът Бойко Борисов пред „Фокус“.

„По-добре е г-жа Кунева да си зададе въпроса къде по това време е бил нейният заместник в политическата партия Даниел Вълчев и кой каква отговорност носи”, каза още министър-председателят.

По разпореждане но Борисов ще бъдат създадени регионални комисии за обследване на сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието преди 2009 г.

След днешното посещение на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в Несебър е сформирана първата комисия в област Бургас. Такива комисии ще има и в областите Варна и Добрич.

Те се сформират поради подадени сигнали от граждани и общинската администрация на Несебър, според които цял квартал от града е бил построен върху подобни на 29-те декара спорни земи. 

Според министър Найденов по време на управлението на ГЕРБ няма започнала процедура за изваждане на земи от горския фонд - всички са отпреди това
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

230

murmashka

преди 11 години

Наредил бил.А това означава да помогнат на неговите ,,гербери" да избегнат наказание.Нали така?

229

Анонимен

преди 11 години

Тиквата нареди, изпълнявай! Погледнете го, мутрата, престъпника от бригадата на борците и каратистите. Гласувайте си за него пак, ***, трета ръка българи, умиращи да ви лъжат!

228

Mаузер

преди 11 години

До IQ146;*** дойдоха на власт на ДЕВЕТИ голи като пушки.Как забогатяха ,като бяха против богатите.Не противоречи ли на идеологията им и морала им, ако имат такъв.

fallback