Снимка: архив, Булфото

Няма да прекъсват изпълнение на наказания заради спрени здравни вноски. Това решиха депутатите с промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража.

Според действащите до момента разпоредби, ако лице, което влезе в затвор, не е здравно осигурено, то е трябвало да внесе здравни осигуровки за три години назад, за да получи възстановяване на здравните си права и да се лекува в затвора.

По този начин лишените от свобода са се възползвали от тази вратичка в закона, за да търсят възможност да излязат на свобода и да се лекуват сами. Не са редки случаите при които, когато излизат навън, те вършат нови престъпления.

„Тази практика вече ще бъде прекратена”, категоричен е зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев.

Той обясни, че до момента от бюджета на министерството е трябвало да се осигурят нужните средства, размерът на които понякога е стигал до 800 хил. лв., за да може затворниците да бъдат лекувани зад решетките.

От сега нататък затворник, който влезе зад решетките, ще бъде лекуван в лазарета на съответното заведение за лишаване от свобода дори и да не е имал здравно-осигурителни права, докато е бил на свобода.       
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase