Снимка: архив Булфото

Референдумът за бъдещето на ядрената енергетика ще струва на държавата  13 805 000 лв. Днес правителството прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на националния референдум на 27 януари 2013 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

75 000 лв. ще бъдат дадени още тази година чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, а останалите 13 230 000 лв. са предвидени в бюджета за 2013 г. С тези средства ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на националното допитване.

Още по темата

В основната си част те са за възнаграждения на членовете на ЦИК, РИК и СИК и за логистично осигуряване на референдума.

Правителството прие и тарифата, по която ще се заплащат предаванията по БНТ и БНР и техните регионални центрове в рамките на информационно-разяснителната кампания.

Тя ще се отразява чрез клипове, хроники, диспути и други форми, договорени между генералните директори на БНТ и БНР и съответните инициативни комитети.

Финансирането на референдума, иницииран от БСП заради спирането на проекта АЕЦ “Белене“ от правителството, беше предмет на месеци дискусии. Сметките на политиците се различаваха в милиона, а предложенията за начините на финансиране се меняха с часове.

Премиерът Бойко Борисов неколкократно заявяваше, че допитването ще коства на държавата 30-40 милиона. Сметките на министър-председателя бяха подкрепени и от депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.

Според изчисленията на министъра на финансите Симеон Дянков, които той обяви при представянето на Бюджет 2013, референдумът трябваше да струва около 20-30 милиона лева. Тогава Дянков предложи допитването да се финансира от партийните субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase