Сагата "Белене" продължава. Снимка: архив Булфото

Референдумът за АЕЦ “Белене“ да се финансира от държавните субсидии на партиите. Тази идея лансира и финансовият министър Симеон Дянков, след като днес Министерският съвет одобри Бюджет 2013 година.

Предложението парите за допитването за бъдещето на втората атомна централа да стане с партийни средства не се появява за първи път. То беше лансирано и от енергийния министър Делян Добрев преди дни, когато той предложи в ефира на bTV парите да дойдат от субсидиите на ГЕРБ и БСП. Той уточни, че било по-добре само левицата да плати, понеже управляващите не били инициирали допитването.

Още по темата

Подобни идеи е подхвърлял и лидерът на РЗС Яне Янев, когато в типичния си стил призова БСП да платят за референдума за АЕЦ “Белене“. Такива изказвания се чуваха и от страна на десницата, която принципно е против строежа на централата.

Днес финансовият министър обясни, че няма отделно планирани пари в бюджета за провеждането на вота, но има достатъчен резерв. По изчисленията на неговите експерти допитването ще струва около 20-30 млн. лева. Точни сметки обаче още не били направени.

Вицепремиерът Дянков на няколко пъти наблегна, че ако парламентът приеме предложението на ГЕРБ вотът да се финансира от субсидиите на партиите, парите от бюджета щели да отидат за социални дейности. Министърът на финансите спомена възможността средствата от резерва да бъдат пренасочени към Фонда за лечение на деца в чужбина.

Темата около финансирането на референдума тече още от момента, в който БСП обяви, че ще започне подписка за провеждането му. Управляващите лансираха идеята допитването за съдбата на ядрената ни енергетика да се проведе успоредно с парламентарните избори през 2013 година. Тази възможност обаче беше бързо отхвърлена.

Премиерът Бойко Борисов на няколко пъти обясняваше, че принципно няма нищо против референдума, но не знае откъде могат да се вземат парите – тогава изчислени на “30-40 милиона“. Доста по-остър в коментарите си беше Добрев, който обясни, че всички подписали се в подписката на левицата трябва да дадат по около 30  000 лева и тогава можем да стартираме проекта.

Полемиката около провеждането на вота пък даде храна на опозицията. Лидерът на БСП Сергей Станишев на няколко пъти обвини управляващите, че се опитват да “се изгаврят“ с гласа на “700 000 български граждани“. Той на няколко пъти лансира идеята, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да спрат допитването.

Междувременно президентът Росен Плевнелиев обяви, че в петък започва консултации с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие относно формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум. 

Според държавния глава предстоящият референдум е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase