Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП за България" внася проект на решение за спиране на преговорите с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене".  

Това обяви на брифинг пред журналисти Драгомир Стойнев от "БСП за България", който е и заместник-председател на 50-ото Народно събрание.

Той определи като национално предателство продажбата на оборудването, предвид съвместимостта му с това от АЕЦ "Козлодуй" и непрекъснатите ремонти на шести блок на атомната ни централа.

От изслушването на министъра на енергетиката стана ясно, че засега има две становища на НЕК, че оборудването за АЕЦ Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй. “Считаме, че ще бъде национално предателство ако продължат преговорите за продаване на това оборудване на Украйна”, смята Стойнев.

Той предложи експерти да дойдат и да кажат дали това оборудване може да се използва. “Ако оборудването на Белене е съвместимо с това на АЕЦ Козлодуй, не виждаме защо трябва да се продава на Украйна. Един парогенератор за АЕЦ Козлодуй ще отнеме пет години да се изработи или да бъде намерен”, подчерта Драгомир Стойнев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase