Снимка: БТА
fallback

"Да пазим мира, стабилността и свободата на хората - те ще преценят към кое вероизповедание да се насочат", призова президентът Росен Плевнелиев, който посети Главното мюфтийство и се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи.

Срещата е част от редовния диалог на президента с представителите на различните вероизповедания в България, а Росен Плевнелиев е първият български държавен глава, който посещава централата на мюсюлманското вероизповедание у нас.

Плевнелиев коментира, че това е важно действие на българския президент, който е надпартиен и се грижи за всички религиозни общности в държавата. Той подчерта, че България е символ на не една и две, а на стотици години толерантност и благодари за това на всички представители на религиозните общности у нас.

По време на срещата президентът и главният мюфтия са обсъдили темата с вакъфските имоти, чиито срок за ползване изтича през януари 2013 година. Плевнелиев посочи, че българската държава е дала 10-годишен срок на пълна свобода за действие на Главното мюфтийство. Ако се окаже, че този срок не е достатъчен, парламентът трябва да проведе дебат и да вземе своето решение, отбеляза той.

Пред журналисти президентът информира, че предстоят разговори на министъра на образованието Сергей Игнатов с Главното мюфтийство по идеята за реализацията на Ислямски образователен център в столицата. Според Плевнелиев, „наличието на такъв център по-скоро ще даде възможност за толерантност и за това да бягаме от радикалното изповядване и от навлизането на радикалните течения".

Попитан дали по време на срещата е бил обсъждан процесът в Пазарджик срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на антидемократична идеология, Плевнелиев заяви: „Българската съдебна система трябва просто да си свърши работата”.

Според Плевнелиев за опазване на толерантността президентът и религиозните общности трябва да имат бърза линия на комуникация, "недай си Боже, ако има провокация", да могат бързо да реагират.

Главният мюфтия определи посещението на президента като ярък пример на добро отношение към мюсюлманите и към всички български граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

525

ِДервиш

преди 11 години

Расим Пилевнели или Росен Плевенлиев е наш човек, на мюсюлманите, той замени Ахмед Доган или Ахмед Сокола, сега е ред на ББ да засвидетелства че е ***, тъй че братя българи - свалете гарда.

524

Левски

преди 11 години

Ако има ред с желаещи да разстрелят всичката упрвляваща ни *** аз съм първи в списъка. Дори и пари ще дам за подобно удоволствие.

523

Анонимен

преди 11 години

държава от управлявани от мошеници

fallback