Снимка: архив, Булфото
fallback

Опозицията поиска започване на политически разговори на високо ниво за консенсус по Изборния кодекс и връщането му в изходна фаза.

Днес депутатите бойкотираха заседанието на парламента, като провалиха кворума, тъй като предлаганите от управляващите промени в Изборния кодекс не гарантират честното провеждане на вота. От ГЕРБ обаче смятат, че Изборният кодекс е добър.

„Ако бяхме останали в пленарна зала, означава да сме съучастници в приемането на този Изборен кодекс, който е предпоставка изборите да не са честни. Ние сме категорично несъгласни. ГЕРБ не чуват препоръки нито на гражданите, нито на международните организации”, заяви съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров. 

Екатерина Михайлова заяви, че на председателския съвет е станало ясно, че не може да се постигне съгласие за преглед на целия проект на закон за Изборен кодекс, така че да бъдат гарантирани честни избори.

Oще по темата

„Нашите претенции са в следната посока – да започне разговор на високо политическо ниво между лидерите на парламентарно представените политическите партии, а не само на ниво правна комисия, за постигане на основните пунктове, които ще гарантират честни избори. На този етап няма съгласие. По начина, по който досега се приема Изборният закон, означава, че няма да бъдат направени тези промени, които са важни”, коментира Михайлова.

От Синята коалиция са притеснени заради решението от вчера на ПАСЕ да остави постмониторинговото наблюдение с аргументите, че така както се приема Изборният кодекс, организацията не може да се вземе решение за сваляне на мониторинга. Отложено е за януари, за да се види дали в Изборния кодекс ще бъдат отразени препоръките на ОССЕ. Мартин Димитров заяви, че само България и Малта имат такова мониторингово наблюдения.

Според Димитров единствена Цецка Цачева от ГЕРБ е загрижена заради това решение на ПАСЕ.
„Ако има човек от ГЕРБ, който да търси някакво съгласие, това е тя, но очевидно темата не е в нейните ръце”, коментира Димитров.

От ДПС настояват за връщане на Изборния кодекс в изходна фаза, така че в него да бъдат отразени препоръките на ОССЕ, каза в парламента Христо Бисеров след проваленото заседание и призова за политическо съгласие на най-високо ниво. 

„От ГЕРБ искат не просто да купят изборите, а искат да откраднат вота“, заяви депутатът.  

От ДПС се заканиха да информират целия дипломатически корпус. Не е изключено група народни представители да пътува до Брюксел.

„ГЕРБ трябва да спре с „ами как беше по време на тройната коалиция”. Те дойдоха в името на нова политика и нямат право да се оправдават с предишни управления”, категоричен е Лютви Местан. 
След кризата, която ГЕРБ предизвика с избора на конституционни съдии, предизвика и парламентарна криза, смятат от БСП.

„Необходимо е преосмисляне на Изборния кодекс. Необходими са открити и ясни консултации на всички политически партии, за да може да не се срамуваме, че живеем в България и хората да са сигурни, че изборите ще са честни, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
По думите му до следващото заседание на парламента на 19 декември има достатъчно време и възможност да се водят разговори.

„Цялото българско общество стана свидетел още през 2011 г. как ГЕРБ правят избори – по байганьовски – всички видяха чувалите с бюлетини, безпрецедентния брой невалидни бюлетини. Имаше 700 000 невалидни бюлетини на изборите за президент и местна власт. ГЕРБ добре разбират, че по честен път не могат да спечелят това доверие, което имаха”, коментира лидерът на БСП

 „Ако прокарат тези скандални промени в изборното законодателство, ще искаме вето на президента, ще информираме всички международни институции. Цялата опозиция трябва да си взаимодейства по този въпрос. Трябва да е ясно и кои са патериците на ГЕРБ, кои са техни сателити”, каза още Станишев. 

ГЕРБ няма да включат промените на Изборния кодекс в програмата на парламента, докато не получат извинение от опозицията за поведението й в последните дни.

„Три месеца търсим компромис, три месеца заседаваме в правна комисия, над 30 заседания сме направили. Това е най-политическият закон. Не знам какво трябва да направим повече“, защити управляващите Искра Фидосова.

Според нея Изборният кодекс е добър, „получил е съответната оценка и от международните институции“.

„Ако искат да приемем промените, за които се споразумяхме, трябва да влязат в зала и в условията на нормално обсъждане – с аргументи, конструктивно, да приемем текстовете. Ако не, продължаваме по този кодекс и си правим изборите. Няма пречка да продължим по кодекса и да проведем и парламентарните избори”, заяви Фидосова.

„Всички предложения, за които се спори и се манипулира общественото мнение, са на БСП и на ДПС – на първо четене бяха отхвърлени. Това е въпросът за уседналостта, за другите неща, с които искат да манипулират изборния процес. Ние драма нямаме”, каза още председателят на правната комисия.

Управляващите са категорични, че в този Изборен кодекс са приели всички препоръки на ПАСЕ и на ОССЕ.
Красимир Велчев пък заяви, че три години и половина опозицията се опитват да им вържат ръцете, но от ГЕРБ няма да им позволят. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 11 години

Късно е вече - СДС, ДСБ и РЗС 4 години гласуваха за ГЕРБ и мутрите и сега заслужено ще останат извън парламента.

26

Анонимен

преди 11 години

От 07.00 часа на 25 април 2007 г. "Лукойл" отново покачи крайните заводски цени на бензините, става ясно от търговската информация, публикувана на сайта на компанията.От днес най-масовият бензин А-95 Н поскъпва с нови 2.40 процента, след вчерашното повишение, като вече започва да гони цената от 2 лв. за литър. Новата цена на горивото достига 1846.80 лева за 1000 литра.Повишението при бензин А-98 Н е с 2.33 на сто, като цената му става 1897.20 лв./1000 л.Евродизелът поскъпва с минималните 0.30%, като цената му вече е 1654.80 лв./1000 л., докато промишления газьол нараства с 0.37% до новата си цена от 1632 лв. за 1000 л.Цената на пропан бутана пък остава непроменена на нивото от 1428 лв. за тон. или 79 ст. за литър (цена на едро).

25

Анонимен

преди 11 години

От 07.00 часа на 25 април 2007 г. "Лукойл" отново покачи крайните заводски цени на бензините, става ясно от търговската информация, публикувана на сайта на компанията.От днес най-масовият бензин А-95 Н поскъпва с нови 2.40 процента, след вчерашното повишение, като вече започва да гони цената от 2 лв. за литър. Новата цена на горивото достига 1846.80 лева за 1000 литра.Повишението при бензин А-98 Н е с 2.33 на сто, като цената му става 1897.20 лв./1000 л.Евродизелът поскъпва с минималните 08

fallback