Красимир Велчев. Снимка: архив, Булфото
fallback

Ако нито една парламентарна политическа сила не издигне своя кандидатура за конституционен съдия, ПГ на ГЕРБ ще направи своя номинация, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той обаче изрази надежда, че парламентарните партии ще проявят отговорност и разбиране и ще направят своите предложения, а няма да чакат някой да се провали.

„На нас ни се иска номинацията да е от СДС, но ако те не предложат достойна кандидатура, а друг я издигне, ще я подкрепим“, посочи Велчев.

Той уточни, че ГЕРБ очакват предложенията на други политически сили, тъй като вече
са издигнали свой кандидат - Анастас Анастасов, който беше избран за конституционен съдия.

Велчев обясни, че процедурата ще започне след Нова година, тъй като остава малко време до края на тази година, а и програмата на парламента е натоварена.

Oще по темата
„Явно не е толкова лесно да бъде издигната кандидатура, която да не бъде оспорвана от никого“, отбеляза той.

Велчев коментира, че мнозинството се е съобразило с всички сигнали и така е показало, че няма нищо предрешено в този избор.

„Не трябва да се избързва и не трябва да се взимат прибързани решения, затова чакаме най-достойната кандидатура. Надявам се всички партии и формации да се отнесат сериозно към този въпрос. Смятам, че ще се намери достоен кандидат”, каза Красимир Велчев.

Вчера ГЕРБ реши да не подкрепи номинираната за конституционен съдия Галя Гугушева заради постъпили сигнали срещу нея и съмнения в репутацията й, а днес сама тя оттегли кандидатурата си.

По-рано днес лидерът на СДС Емил Кабаиванов заяви, че сините няма да номинират нов кандидат за Конституционния съд, ако не се промени механизмът за издигане и подбор на кандидатурите.

„Вчера имахме повече от два часа разговори с тях по повод всички сигнали и документи. Такова становище пред нас не беше изразено. Ако имат нещо предвид, е хубаво да ни го кажат. Надявам се, че ще дойдат, ще обсъдим техните предложения. Не знам за техните виждания и идеи. Ще обърнем внимание на всяко едно предложение, защото това е много важен момент.

Ако не тръгне реформа в съдебната система, не може да разчитаме, че държавата ще функционира нормално. Даже помолихме колегите от СДС не за кандидатура, а за кандидатури. Ние сме се обърнали към всички, но сме казали, тъй като сме членове на една и същ европейска партия, ни се иска номинацията да е от СДС”, заяви Велчев.

Според него няма проблеми за заседанията на Конституционния съд. Той припомни, че и досега е имало случаи на отсъствие на конституционен съдия, а по закон председател е най-възрастният член на КС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

пословица

преди 11 години

....и накрая пак Станишев ще е виновен на тиквите!

43

безхаберие

преди 11 години

поредния цирк на герб

42

Анонимен

преди 11 години

ха така да си дойдем на думата, ами някой да не мисли че предишните не бяха кандидати на същите.

fallback