Емил Кабаиванов. Снимка: БТА - архив

СДС няма да номинира нов кандидат за Конституционния съд, ако не се промени механизмът за издигане и подбор на кандидатурите, заяви председателят на синята партия Емил Кабаиванов.

Той не уточни в какво трябва да се изразява промяната, като посочи само, че тя трябва да бъде консултирана между парламентарните групи. „Да не се дава възможност на хора да сипят клевети, всеки един може да бъде оклеветен по този начин“, смята той.

Ръководството на синята партия застана твърдо зад Галя Гугушева и решението си да я номинира за член на Конституционния съд. Според Кабаиванов в последните две седмици е имало  опити един безспорен професионалист да бъде омаскарен и оклеветен от хора, които са правили това и преди.

Още по темата

Председателят на СДС заяви, че „остатъците от Държавна сигурност“ продължават да действат, не спират и компроматите. Той обаче беше категоричен, че издигането на кандидатура в тази „замърсена среда“ не е проява на слабост.

Кабаиванов благодари последователно на Гугушева, че е имала смелостта да се съгласи да бъде номинирана и на премиера Бойко Борисов, че е дал подкрепа на предложението на сините да издигнат кандидатура изобщо.

Кабаиванов отново повтори тезата си, че задкулисието в българската политика трябва да престане. Според него подалите сигнали срещу Гугушева са изпълнители и трябва да се търсят кукловодите.

Депутатът Валентин Николов, който с други независими народни представители помогна на сините да внесат кандидатурата на Гугушева в парламента, изрази опасение, че в бъдеще никой от гилдията няма да има куража да се съгласи да бъде номиниран.

Кабаиванов допълни, че проблем има по принцип, а не конкретно с кандидатурите на Венета Марковска и на Галя Гугушева. Според него атаките идват от „две посоки“, но не уточни кои са те.

„Който и да бъде издигнат, да ме прости Господ, и светец да издигнем, той ще бъде омаскарен по същия начин“, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase