Снимка: Impact Press Group - архив

Депутати от Коалиция за България и ДПС искат парламентарна анкетна комисия за проучване на фактите около скандала във Фонда за научни изследвания.

Скандалът избухна, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет за финансиране на приоритетни научни проекти.

Според недоволните някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов.

Поредицата от взаимни обвинения между учени от БАН и Фонда прерасна вчера в протест, при който учени размахваха мръсно бельо и хвърляха гнили домати пред входа на министерството.

Още по темата

62-ма народни представители са се подписали за създаването на комисията, която според тях трябва да е от 11 членове – по двама от всички парламентарни групи и един независим и да проучи сигналите за нарушения в срок от един месец.

Депутатът от ДПС Лютви Местан заяви, че скандалът вече е международен, защото учените са сезирали редица европейски институции и върху авторитета на България е хвърлено петно.

"Властта извежда нови принципи – приближеност до министъра, властова сервилност, академично погалване", коментира депутатът.

Според депутатите от опозицията парламентът също трябва да поеме отговорност, а отношение по скандала трябва да вземе и премиерът Бойко Борисов.

Според  депутата от ДПС Алиосман Имамов няма как Европа да даде на България милиарди за наука и образование при тези скандали.

От Коалиция за България искат и изслушване в комисията по образование на министър Сергей Игнатов.

ДПС и левицата питат също по какви критерии са класирани за финансиране около 100 проекта и защо просветният министър Сергей Игнатов крие рецензиите въз основа на които са оценени те.

Според Михаил Миков от Коалиция за България този скандал говори за незаконност и самозабравяне.

Междувременно стана ясно, че следващата сряда Сергей Игнатов ще бъде изслушан заради скандала в в парламентарната образователна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase