Турция се отказа да строи АЕЦ и ТЕЦ до границата ни. Снимка: архив, Булфото

Турция няма да строи и топлоелектрическа централа в град Игнеада в граничещия с България окръг Къркларели, след като по-рано се отказа и от планове за строеж на трета турска атомна електроцентрала в района, съобщи БТА.

Турското министерство на околната среда и градоустройството е отхвърлило предложения от турска фирма проект за построяване на ТЕЦ в Игнеада, съобщи депутатът от опозиционната Народнорепубликанска партия Тургут Дибек.

Още по темата

В писмено съобщение по случая турският депутат посочи, че проблемът е бил разгледан на 21 ноември на заседание на бюджетната комисия на парламента в присъствието на министъра на околната среда и градоустройството. След проведените разисквания проектът е бил отхвърлен като несъстоятелен.

Турският депутат допълва, че е разказал пред комисията за протестите на местното население, което решително се обяви срещу евентуална топлоцентрала.

Проектът за строеж на топлоцентрала край Игнеада силно разбуни духовете. Местното население организира масови протестни инициативи, в които срещу проекта се обявиха хиляди протестиращи. Хората от района се опасяват, че осъществяването на проекта ще унищожи лонгозните гори на Странджа. Село Бегендик в околията на Игнеада, в което фирмата възнамеряваше да строи топлоцентралата, се намира срещу българското гранично село Резово, чиито жители също се присъединиха към протестите срещу плановете за ТЕЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase