Бойко Борисов. Снимка: БТА

Ако СДС могат да решат вътрешните си проблеми и да издигнат кандидатура за КС, ГЕРБ ще ги подкрепи, съобщи премиерът Бойко Борисов. Министър-председател уточни, че не е разговарял с лидера на СДС Емил Кабаиванов кой да бъде техния кандидат.

В петък експрезидентът Петър Стоянов отказа номинацията за член на Конституционния съд, след като част от депутатите на СДС отказаха да застанат зад него. Стоянов посочи като причина за решението си международните си ангажименти.

Още по темата

Целият скандал породи голямо напрежение в традиционната десница, а Кабаиванов не изключи да се стигне до изключване на депутати от СДС. В интервю за БНТ синият лидер обясни, че партията има достатъчно капацитет, за да издигне друг кандидат.

Днес Борисов определи народният представител от ДСБ Екатерина Михайлова като прекрасен кандидат за КС. Тя беше предложена още при първия избор за членове на Конституционния съд от квотата на парламента, но не беше одобрена. Премиерът допълни, обаче, че не желае да се меси в решенията на традиционната десница.

До нова процедура се стигна, след като президентът Росен Плевнелиев бламира клетвата на Венета Марковска заради съмнения около репутацията й.

Борисов коментира и темата за избора на нов главен прокурор. Още при започването на процедурата по избор на нов обвинител №1 се появиха спекулации, че решението на Висшия съдебен съвет е предопределено. В битката влизат шефът на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов и зам.-главният прокурор Галина Тонева и окръжния прокурор на Сотир Цацаров.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че и тримата кандидати за главен прокурор имат изключителни биографии. Той допълни, че ” когото и да изберат от тях, ще бъде добър главен прокурор”.

Министър-председателят коментира и темата с еврофондовете за новия програмен период. Преговорите в Брюксел не завършиха положително за България и това стана повод лидера на БСП Сергей Станишев да обвини Борисов, че на защитава интересите на страната ни.

Министър-председателят заяви днес, че Станишев не знае как се защитава национален интерес и отново повдигна въпроса около спрените еврофондове по време на правителството на тройната коалиция.

По негово време бяха спрени всички пари от еврофондовете, изрази тезата си за пореден път Борисов. Той категорично отхвърли и тезата на опозицията, че че страната ни не е обедняла през последните 3 години.

В типичния си стил Борисов заяви, че България е обедняла през десетилетията, когато БСП е била на власт.

Той допълни, че за съжаление управлението на ГЕРБ е съвпаднало с най-тежката икономическа криза в света. По думите му следващият евробюджет ще е първият, в който ще се говори за съкращаване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase