Плевнелиев призова парламента за мъдър избор. Снимка: БТА

Това, което се случи с Венета Марковска, трябва да ни е за урок, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Миналата седмица държавният глава напусна официалната церемония по полагането на клетва и Марковска не успя да встъпи в длъжност. Президенът получи упреци, че е превишил правата си, като е бламирал решение на НС.

„С действията си доказах, че българската Конституция не се състои само от правила, абзаци и запетайки, а трябва да гарантира, че всички ще работят за интереса на гражданите. Беше повече от ясно, че номинираният от НС съдия не бе приет от българите и в обществото имаше съмнения. Сигурен съм, че всеки научи своя урок”, коментира още държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че като президент в своите действия се ръководи от интереса на гражданите, от нормите и от духа на Конституцията.

Още по темата

„Духът на Конституцията казва, че в Конституционния съд трябва да влязат най-добрите, най-достойните, тези, за които няма и капчица съмнение в техния морал, тези, които ще бъдат стожер на демокрацията и на
справедливостта към българските граждани“, каза президентът.

Държавният глава отново заяви, че няма да влиза в политически игри и комбинации.

„Затова категорично заявявам, че ще слушам хората, но и ще спазвам духа на Конституцията“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Според него сега парламентът има задачата и отговорността да вземе едно мъдро решение по отношение на избор на нов кандидат за съдия от КС.

Съюзът на демократичните сили номинира Петър Стоянов за конституционен съдия след среща с премиера Бойко Борисов.
 
Лидерът на сините Емил Кабаиванов поиска срещата, на която Борисов обеща подкрепа за кандидата, който СДС предложи, с условието той да е „най-добрият и най-достойният“, избран по прозрачна процедура.

Номинацията стана възможна, след като на 16 ноември правната комисия в парламента предложи да бъде открита нова процедура за избор на конституционен съдия в опит да разреши кризата около  проваления избор на Венета Марковска.


Самата Марковска вече обяви, че смята да се оттегли в пенсия. Петър Стоянов пък поиска три дни, за да реши дали да приеме номинацията за КС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase