Венета Марковска не успя да положи клетва като конституционен съдия. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев  отказа да присъства на клетвата на Венета Марковска, като по този начин спря встъпването й в длъжност като конституционен съдия.

Той заяви, че не може да допусне да се опетни репутацията на КС, която се гради на персоналната репутация на всеки един от съдиите.

Президентът успя да спре клетвата, защото по Закона за Конституционния съд конституционните съдии не могат да положат клетва в отсъствието на президента, а ако не положат клетва, не могат да встъпят в длъжност.

Държавният глава изчака клетвата на другите трима -  Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов.

Преди Марковска да положи клетва, Плевнелиев  взе думата и заяви, че няма да присъства на клетвата на четвъртия  конституционен съдия заради съмненията около репутацията й.

Държавният глава обяви, че е получил писмо от прокуратурата, което потвърждава тези съмнения.

По неофициална информация писмото е за досъдебно произвдоство, образувано през 2010 г. от Софийската градска прокуратура срещу неизвестен извършител за корупция и търговия с влияние в съдебната система.

В хода на разследването изплуват имената на Венета Марковска и мъжа, с когото тя отрече, че живее на семейни начала - бизнесмена Георги Георгиев. Точно това е най-вероятно и анонимният сигнал, който постъшпи в парламента от името на Георги Тонев Колев.

СГП свиква извънредна пресконференция в 13 часа, която най-вероятно ще хвърли повече светлина по въпроса.

Още по темата
Плевнелиев добави, че многократно е призовал Марковска да не полага клетва и затова днес не може да допусне тя да се закълне.

Държавният глава напомни, че Венета Марковска не е спазила собственото си обещание да не встъпва в длъжност, докато не изчисти репутацията си.

"Считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната последствия", отсече президентът.

Росен Плевнелиев поздрави останалите трима съдии и напусна залата. Венета Марковска отказа да коментира случилото се, но заяви, че не смята да се оттегли.

Още преди  официалната церемония, която премина при безпрецедентен интерес, охраната спря част от журналистите. Впоследствие все пак те бяха допуснати в залата.

Оттук нататък най-вероятно ще се пристъпи към нов избор. Парламентът трябва да реши какво ще прави, заяви Енита Еникова, главен секретар на КС.

Тя обясни, че казусът е правен прецедент и тепърва предстои юридически да се разисква как да бъде решен.

Тя обясни че КС е изпълнил всичките си задължение по решението на НС за избора на Марковска и оттук нататък е в ръцете на народните представители да решат дали да изберат нов член.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия от парламента въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси. Независимо от това тя беше подкрепена от всички партии в парламента без „Синята коалиция“.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, Марковска сама поиска за бъде изслушана в правната комисия и опита да изчисти имиджа си, като отхвърли всички твърдения в „доноса“.

В последствие Марковска е решила да отложи клетвата и се обърна към МВР и прокуратурата, за да бъдат проверени сигналите за търговия с влияние и конфликт на интереси срещу нея.

Премиерът Бойко Борисов вече няколко пъти помоли Марковска да се оттегли, тъй като по случая се е създал "огромен шум". Остри изказвания срещу нея направиха и правосъдният министър Диана Ковачева и вицепрезидентът Маргарита Попова.

 

*Информацията е актуализирана към 12.07 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase