Лидерът на СДС Емил Кабаиванов. Снимка: БТА

СДС ще предложи кандидатура за конституционен съдия след проваления избор на Венета Марковска и съдалата се патова ситуация, съобщиха от синята централа.

"Съюзът на демократичните сили е доказал през годините, че може да поеме отговорност в тежки за държавата моменти. Убедени сме, че с една достойна кандидатура "ще се разсече съществуващият "гордиев възел", се посочва в прессъобщението на СДС.

Кандидатурата ще бъде представена утре в централата на партията.

Още по темата
Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев напусна официалната церемония по полагането на клетва и Марковска не успя да встъпи в длъжност. След завихрилия се скандал правната комисия в парламента предложи да се открие нова процедура за избор на конституционен съдия.

Проектът за решение трябва да се разгледа от Народното събрание в сряда, а подаването на документи да започне на 22 ноември и да продължи до 30 ноември.

До 10 декември ще могат да се подават въпроси и сигнали по отношение на кандидатурите, изслушването в правна комисия ще се състои на 12 декември, а гласуването в парламента ще е на 19 декември.

Венета Марковска беше подкрепена от всички политически сили, независимо от съмненията за търговия с влияние и конфликт на интереси, без "Синята коалиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase