Бойко Борисов Снимка: БТА
fallback

Парламентът да започне процедура по нов избор на конституционен съдия, очаква премиерът Бойко Борисов.

Според министър-председателя това може да се случи още днес или в близките дни, за да няма институционална криза, след като Венета Марковска не можа да положи клетва вчера при отсъствието на държавния глава.

След решението на президента Росен Плевнелиев да напусне тържествената церемония заради съмнения в репутацията на Марковска Конституционният съд на практика не работи и това предизвика лавина от политически и експертни изказвания как да се излезе от ситуацията.

Oще по темата
Народното събрание трябва да отмени своето решение за избор на Венета Марковска за конституционен съдия, смята Мая Манолова от БСП.

Според нея това е единственият възможен ход в тази ситуация. Изказваме нашето съжаление ,че отново парламентът беше поставен в унизителната ситуация да преразглежда едно свое решение, което мнозинството осигури без ясни аргументи и без да се съобрази с възраженията по кандидатурата, отбеляза тя.

„Няма да коментирам от конституционна гледна точка доколко коректни бяха действията на президента, но щом останалите институции отказаха да се съобразят с негативите на кандидатурата, може би това беше единственото решение“, смята Манолова.

По думите й парламентът е в позицията да събере гилзите след престрелката между институциите и да отмени своето решение.

Според Манолова не е необходимо да се събира специална работна група от депутати, която да прецени какво да се направи оттук нататък, което беше предложено по-рано от Иван Костов.

Според депутати от Синята коалиция парламентът може да отмени решението си за избор на Венета Марковска за конституционен съдия и да се направи нов избор.

Веселин Методиев посочи, че има решение на Конституционния съд /КС/ от 1993 г., според което в Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява на Народното събрание да отменя или изменя свое решение или част от такова. Депутатът обясни, че произнасянето на КС е по повод на решение на парламента за отнемане на имунитета на народен представител през 1992 г. и последвалата отмяна на това решение.

На базата на това произнасяне може да се отмени избора на Марковска и да се направи нова процедура, поясни Методиев.

„Ако има съгласие между парламентарните групи и се стигне до подобно решение за нова процедура по избора на съдия в КС и никой не го атакува, кризата ще бъде преодоляна“, каза Методиев и добави, че въпросът е дали ще има политическо съгласие. Ние се  стремим да бъдем конструктивни в една наистина тежка ситуация за страната, посочи Методиев.

Припомняме, че скандалът тръгна след избирането на Венета Марковска за конституционен съдия въпреки постъпилия сигнал срещу нея за търговия с влияние и конфликт на интереси.

След като ЕК заплаши с междинен мониторингов доклад, премиерът Борисов и президентът Росен Плевнелиев я призоваха публично да се оттегли на няколко пъти, но тя не пожела да го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

vyara dimova

преди 11 години

До Гласоподавател Смешно и трагично, нали? Сбъркахме с избора си за президент.

111

vyara dimova

преди 11 години

Жалка картинка е Фидосова, депутатите от НС, Марковска, но струваше ли си заради тяхната глъмотия президентът да жертва достойнството - своето и на институцията, която представлява?!!!

110

Анонимен

преди 11 години

Тиквата пак строява Народното събрание!

fallback