Венета Марковска. Снимка: архив, Булфото

Още един сигнал срещу съдия Венета Марковска е изпратен в парламента. Това стана ясно от думите на лидера на ДСБ Иван Костов, който уточни,че информацията е неподписана.

Сигналът съдържал само документи, с които се оспорват отговорите на Венета Марковска, които тя даде вчера пред правната комисия относно твърденията в първия сигнал срещу нея.

Костов предположи, че информацията най-вероятно са я получили и други депутати.

„Някой спори с нея през нас, и се опитва да ни вкара в този спор. Това, че другите не взеха отношение, има просто обяснение. Те всичките направиха коалиция, за да гласуват за нея", отсече Иван Костов.

„ГЕРБ, БСП и ДПС застанаха зад тази кандидатура и очевидно са имали интерес. Да се застане зад една кандидатура за Конституционния съд означава, че тези хора имат едно мнение по най-важните въпроси за нарушаването на законодателството“, добави лидерът на ДСБ.

Той беше категоричен, че първият сигнал срещу избраната за конституционен съдия Венета Марковска не е бил анонимен, но просто не е бил проверен.

Още по темата
„В сигнала е посочено име, този сигнал го имаше във вестниците. Този, който е внесъл сигнала, може би е трябвало да се позове на журналистическото разследване, но това е дребно основание, за да се пренебрегне сигналът.

Този сигнал дойде до мен, и аз разбрах, че всички председатели на парламентарни групи са го получили, получила го е и Цецка Цачева, и председателят на правната комисия Искра Фидосова. Имали са време да го погледнат. Този човек може да се свърже и с медиите”, мотивира се Костов.

На въпрос защо никой не е поставил въпроса за сигнала преди изслушването на Марковска и преди избора й за конституционен съдия, Костов отговори, че от „Синята коалиция“ са били ангажирани с кандидатурата за конституционен съдия на Екатерина Михайлова.

„Затова не искахме да вземаме отношение по темата, тъй като ще излезе, че имаме някакъв собствен интерес”, допълни той.

Според него другите политически сили не взели отношение по сигнала, защото направили коалиция, за да гласуват за нея.

Вчера Венета Марковска поиска да бъде изслушана от правната комисия, след като ЕК комисия втвърди тона към България и заплаши с междинен мониторингов доклад по правосъдие и вътрешен ред, тъй като парламентът пренебрегнал сериозните твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу нея.  

Марковска използва депутатите, за да изчисти имиджа си, като нарече анонимния сигнал срещу нея донос и отхвърли всички твърдения в него – за близките си контакти с адвоката Румен Еленков, за придобиването на апетитни имоти и за скандала с бизнесмена Георги Георгиев.

Шефката на правната комисия Искра Фидосова заяви, че лично е проверила пощенската кутия, посочена на сигнала от лицето Георги Колев, но тя се оказала фалшива.

По-късно червеният депутат Румен Петков коментира, че зад всички сигнали, които се размахвали в парламента срещу Марковска, нямало нито един реален автор.

„Има подписи на измислени герои, но реален човек, който да се изправи с лицето си, и да каже първо, второ, трето, няма. Интересно е, че всички тези анонимни сигнали пристигат при г-н Костов“, отбеляза бившият вътрешен министър.

Той бил впечатлен от факта, че една от атаките срещу нея е, че се познава с адвокат Румен Еленски.

„Всеки съдия познава поне по 500 – 600 адвоката. Нещо повече, знам го като плевенчанин, те се знаят повече от 30 години, защото юридическата кариера на Румен Еленски е започнала в Плевен. Но в случая атаката срещу Румен Еленски е и затова, че Румен Еленски беше член на Централната избирателна комисия от квотата на БСП и Коалиция за България и беше един от авторитетите на ЦИК", заяви Румен Петков.

По думите му атаката срещу Венета Марковска е „абсолютно нехигиенична, мотивирана от това, че явно на г-н Костов нечистоплътните интереси тук и там не са удовлетворени“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase