Плевнелиев призова за прозрачност. Снимка: БТА
fallback

Българските институции трябва много сериозно да възприемат посланието на Европейската комисия за допълнителен доклад преди края на 2013 г. заради избора на членове на Конституционния съд. 

Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод предупреждението на ЕК за за възможността за междинен доклад за България по механизма за сътрудничество и оценка заради избора на нови членове на КС.

Плевнелиев посочи, че е сериозно обезпокоен от коментара на ЕК и нейния говорител по темата.

Президентът изрази надежда българските институции оттук нататък още повече да увеличат усилията си за прозрачност и за това много достойни кандидати да бъдат избрани за главен прокурор и на предстоящите избори за ръководители на различни съдилища.

Вчера след избора на Венета Марковска за конституционен съдия ЕК втвърди тона към България и заплаши с междинен доклад по правосъдие и вътрешен ред, тъй като парламентът пренебрегнал сериозните твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу нея.

ЕК заяви многократно, че съдиите в КС трябва да отговарят на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност, заяви вчера говорителят Оливие Баи.

Еврокомисията призова Народното събрание да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси.

По-рано днес външният министър Николай Младенов обяви пред БНТ, че подобен тип изказванията на еврокомисията не са коректни.

"Мисля, че подобен тип изказвания от страна на комисията не са коректни, защото те разпространяват слухове в обществото по пози начин и трябва внимателно всяка институция, включително и Европейската комисия, да се придържа към правомощията, които има, които са й дадени от европейските договори", коментира външният министър.

Той изрази увереност, че до края на годината България ще покаже сериозен напредък в областта на правосъдието и вътрешните работи, което ще бъде регистрирано от ЕК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

ЖАНА

преди 11 години

Плевнелиев да беше помислил за реакцията на ЕК, преди да вкара Борис Велчев в КС.

46

Анонимен

преди 11 години

Тоа мушмурок се явява гавнокомндващ БА, а за битите НАТОвски тайни агенти мълчи, добре, че бяха селяните та да отупат франсетата да се нучта че Бългрия не е село без кучета.

45

Обиден многократно

преди 11 години

По-рано днес външният министър Николай Младенов обяви пред БНТ, че подобен тип изказванията на еврокомисията не са коректни.

fallback