Подписахме се за проекта "Белене", скочи инициативен комитет. Снимка: архив Булфото

Депутатите от икономическата комисия редактираха въпроса на инициативния комитет на БСП и на практика приеха два идентични въпроса за референдум за ядрената енергетика, предаде БНР.

Комисията одобри две инициативи за референдум за ядрената енергетика – едната е на БСП, подкрепена с подписка на граждани, а другата – на депутати от ГЕРБ.

Първоначално левицата внесе въпрос “Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене“?“. Днес депутатите от комисията замениха думата “атомна“ с “ядрена“, промени израза “ядрена централа“ на “нова ядрена електроцентала“ и махна уточнението “на площадка “Белене“.

Така на практика въпросите станаха идентични, тъй като от ГЕРБ предлагат въпроса да бъде: “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“.

От управляваща партия бяха категорични, че не подменят вота на гражданите. По думите на народния представител от ГЕРБ Диян Червенкондев въпросът на мнозинството е зададен коректно и дава възможност гражданите да изразят волята си дали искат нова ядрена централа.

По време на заседанието на енергийната комисия възникна остър спор между представители на БСП и на ГЕРБ.

Червенкондев запита дали депутатите от левицата могат да отговорят точно колко ще струва “Белене“ и дали са убедени, че тази централа няма да струва “30 милиарда примерно“.

Той обясни, че чак след като изяснят това, представителите на левицата могат да имат претенции. Веднага след като ГЕРБ промени въпроса на опозицията, от инициативния комитет заявиха, че ще заведат поединични дела пред Конституционния съд.

Изказването на Червенкондев предизвика остра реакция от страна на депутата от БСП Румен Овчаров, който е и бивш енергиен министър.

“Престанете да лъжете хората“, скочи Овчаров.

След бурната размяна на реплики председателят на комисията Мартин Димитров се опита да укроти страстите. “Изслушваме се. Тук има правила“, обясни Димитров.

"Задавате въпроси и отговори не искате. И най-големият глупак може да зададе такъв въпрос, че 10 мъдреца не могат да му отговорят", вбеси се Румен Овчаров. Убивате най-икономически изгодния проект на България, завърши изказването си ексминистърът.

Решението на икономическата комисия предизвика остра реакция сред инициативния комитет на левицата.

“Централният въпрос, който нас ни интересува, е дали да се строи Белене“, заявиха от комитета. Според тях ГЕРБ се опитва да подмени вота им.

От левицата прогнозираха протести и недоволство. Според червените правителството се притеснява, че българите ще кажат "Да" на “Белене“.

„Очакваме да има протести. Очаквам, че българските граждани ще имат достатъчно категорична реакция и по тази тема, и по цялостната ситуация в страната, и по социалната политика на управляващите”, заяви депутатът Янаки Стоилов.

От ГЕРБ обясниха, че си има закон и Конституция и те уважават законите и исканията на хората. Според мнозинството ако българите се произнесат “за“ нова ядрена централа, то това най-вероятно ще стане на площадка “Белене“, защото тя е лицензирана. Управляващите лансираха тезата, че уточнението на “площадка “Белене“ е неконституционно още преди седмици.

Овчаров пък посъветва ГЕРБ да поизпуснат парата за конституционността на референдума. По негови думи няма текстове в Конституцията, които да налагат премахването на тази част от текста.

Не е точно вашето мнозинство мнозинството, което ще ни предава уроци по конституционност. 60 закона са ви върнати от Конституционния съд до лятото, скочи Овчаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase