Росен Плевнелиев посети Музея на авиацията на летище "Крумово". Снимка: БТА

Реформата в Българската армия получи своята „зелена светлина” в парламента и аз се гордея, че нашата армия има дългосрочен план за действие и ясна стратегия, спазва приоритетите и прави реформата, обяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си на авиобаза "Крумово".

По думите на държавния глава това, което днес се случва в армията, не е прищявка на един или двама, а логически последователна реформа.

От своя страна министърът на отбраната Аню Ангелов също бе категоричен, че няма да отстъпи от решенията си за реформи в Българската армия относно възрастта за пенсиониране.

"Тя ще остане 52 години за младшия състав и 54 години за старши и висши офицери. Обикновено аз не танцувам много добре танго, така че крачка напред, две крачки назад не ми отива. Всичко това е обосновано, това е европейска практика”, аргументира се Ангелов.

Думите му бяха подкрепени от президента Росен Плевнелиев, според когото в момента сме в процес на трансформация на една професионална, мобилна и технологична армия.

Държавният глава отбеляза, че почти всички европейски армии, както и тези от НАТО, вече изгражда едни и същи стандарти.

Още по темата

"Това се отнася и за възрастта за пенсиониране – на 52 години и 54 години за висшия състав. Това не си го измислила България, а е нормална европейска практика”, посочи още Плевнелиев.

Държавният глава коментира още и икономическите и данъчни въпроси, които разбуниха духовете в последната седмица.

"Редно е абсолютно всички аспекти на политиката, свързани с икономиката и с данъчното облагане на хората, кооперациите и фирмите, да се решат в парламента, а не на парче, не чрез медиите”, посочи още той.

По думите на Плевнелиев данъчната политика е една малка част от икономическата политика на една държава и затова той смята, че трябва да се решава с качествен дебат в парламента, а не на парче.

"Ще се радвам да видя в програмите на политическите партии - идват парламентарни избори - каква икономическа политика залагат до 2017 година, защото е коректно и честно българските граждани, преди да гласуват следващата година, да знаят това”, коментира президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase