Аню Ангелов присъства на откриването на новата учебна година във Висшето военноморско училище “Н.Й.Вапцаров. Снимка: БТА

Министерството на отбраната има възможност да повиши заплатите на военнослужещите с около 3% от свои собствени икономии, обяви във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов.

Той допълни, че точният процент ще стане ясен на 28 септември при последната среща във финансовото министерство.

Все пак Ангелов бе категоричен, че трудовите възнаграждения на военните със сигурност ще се повишат. По думите му обаче увеличението на заплатите трябва да покрива инфлацията, за това той ще настоява процентът да бъде по-висок.

Военният министър уточни още, че в бъдеще при пенсионирането на служителите на Министерството на
отбраната може да се има предвид не само стажът им, както е досега, а и възрастта.

"При разговорите във финансовото министерство ще обсъдим и отпадането на две от привилегиите за военнослужещи. Едната е да има пределна възраст, която да е равна на пределната възраст за служба във въоръжените сили в зависимост от званието и тогава да получат право на пенсия.

Това от една страна ще намали натискът върху НОИ за следващата година. От друга страна ще позволи по-дълго кариерно развитие“, подчерта Ангелов.

Ангелов уточни, че идеята е военните да се пенсионират както хората от първа категория труд. Няма да има разлика във възрастта за мъжете и жените, които служат в армията.

Сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери ще се пенсионират на 52 години, майорите и подполковниците - на 54 години, полковниците - на 56 години. Бригадните генерали няма да могат да излизат в пенсия, докато не навършат 58 години, а генералите - 62 години. Заплатите при пенсиониране категорично ще останат, уточни министърът.

По думите му втората точка е отпуската на военните да се изчислява в календарни, а не в работни дни, както е сега. Той обеща, че заплатите на военнослужещите при пенсия ще се запазят, а мотивът за това е, че това не е привилегия, а компенсация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase