Снимка: Архив Impact Press Group

СДС бойкотира консултациите по въпроса за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене", стана ясно от писмо на "сините", адресирано до президента Росен Плевнелиев. Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически партии за формулирането на въпроса за допитването за втора атомна централа у нас.

"Изразяваме нашето категорично становище, че подписката на БСП за референдума е събрана с подвеждащ въпрос, който по смисъла си не е от компетенцията на Народното събрание на Република България като институция, което от своя страна прави самия референдум противоконституционен", аргументират се "сините" в писмото до държавния глава.

Още по темата

"Проектът АЕЦ Белене е заченат на тъмно, обвит в корупция и зависимости, като референдум по този въпрос, освен противоконституционен, е и опит за прехвърляне на отговорност към българските граждани от политици, които не желаят да носят отговорност за своите действия", посочват още от СДС.

В писмото си "сините" призовават президента Плевнелиев, ако има и най-малко съмнение относно "изразеното от нас становище", "да се възползвате от правото си на Президент на Република България и да сезирате Конституционния съд за тълкувание".

"Настояваме да преосмислите Вашата позиция за популяризиране и въвличане на политическите партии в дейности по референдум за АЕЦ Белене“, настояват още „сините“, според които подобно допитване ще компрометира "референдумът" като най-демократичната практика за изрязване на волята на избирателите", завършват изявлението си от СДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase