Президентът започна консултациите със Сергей Станишев. Снимка: БТА

Въпросът за предстоящия референдум трябва да бъде преформулиран и от него да отпадне конкретния проект АЕЦ „Белене“. Това е позицията на президента Росен Плевнелиев, който започна консултации с политическите сили относно формулировката на питането, като първа в списъка беше БСП.

Според държавния глава хората трябва да бъдат питани: "Да развиваме ли ядрена енергетика
чрез изграждането на нови мощности?", на който да се отговаря с "да" или с "не".

„Това може да стане на площадката "Белене", "Козлодуй" или на трето място“, посочи президентът. Ако днес правим референдум за "Белене", утре ще правим ли за Седми блок на "Козлодуй", "Южен поток", "Набуко" или магистрала "Хемус". Всеки път ли ще правим референдуми - за всяка централа, за всеки проект“, аргументира се Плевнелиев.

Предложението на БСП за въпрос според президента е некоректно.

„Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?“ е объркващ и се състои от два отделни въпроса, отговорите на които могат да са противоречиви, а и не изчерпва всички възможности за избор.

Според държавния глава хората трябва да бъдат питани по въпроси от стратегическо значение за нацията, а не по технически и експертни казуси или по конкретни проекти.

„От въпроса зависи дали референдумът ще се проведе бързо и коректно или ще затъне в юридически
схватки, процедури и това ще обезвери хората“, категоричен е Росен Плевнелиев.

Според БСП обаче формулировката на въпроса в подписката за референдума,свързан с АЕЦ "Белене", е коректна конституционно и отговаря на пълномощията и ангажиментите на Народното събрание и
на това, което вълнува българските граждани в момента.

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че във въпроса не е посочено, че става дума за конкретния проект, а за произнасяне на българските граждани дали да се развива атомната енергетика чрез използване на площадката " Белене" и чрез изграждане на мощност там. Станишев допълни и че въпросът не е технологичен и не влиза в пълномощията на правителството.

От БСП предложиха, след като парламентът се произнесе по въпроса, президентсвото да инициира втори кръг разговори за организацията на провеждането на референдума. Те са информирали  държавния глава и за намерението им да внесат поправка в закона, която да позволява с не толкова високо участие, както е записано в действащия закон, референдумите да бъдат валидни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase