Добрев изпълнява заръките на Борисов. Снимка: архив Булфото

Германската компания RWE се е оттеглила от проекта АЕЦ „Белене“, тъй като не е имало финансиране и не е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата. Документът трябваше да се подпише между българската и руската страна, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов.

По време на специална пресконференция в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) беше показано официалното уведомление на германската компания, с което тя се оттегля от проекта.

Днес на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов възложи на енергийния министър Делян Добрев да се свърже с RWE и да попита защо не са инвестирали в България. Причина за искането на Борисов станаха изказвания на левицата за работата на правителството. "Обади се в RWE и попитай дали ГЕРБ ги е изгонил", заръча Борисов на Добрев.

На пресконференцията днес енергийният министър обясни, че не могъл да се свърже с компанията, защото “днес те имат празник“.

По тази причина министър Добрев е поканил Михаил Андонов да покаже пред медиите официалното уведомление на RWE за оттеглянето им от проекта.

Още по темата
RWE беше избрана от НЕК за стратегически инвеститор при реализацията на проекта на 19 декември 2008 година. Между двете страни беше сключено стратегическо споразумение. В продължение на 16 месеца обаче не е намерено решение на два основни въпроса – за начина и подхода при финансиране на проекта и липсата на подпис върху договор за строителство с „Атомстройекспорт“, разказа днес Андонов.

Документът с руската страна не е подписан заради липсата на споразумение относно инфлационния индекс при изчисляване на стойността на проекта, както и дяловото участие на страните в проекта.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев посочи, че по време на преговорите германската компания не е правила оценка дали проектът е добър или не, а единствените коментари са били свързани с финансирането.

По договор RWE трябваше да осигури средства, за да финансира 49% от собствеността в централата. Компанията не е успяла да направи това, нито е внесла и бонус от 500 хил. евро, каквито са били изискванията в подписаните документи.

В крайна сметка RWE се оттегли от проекта на 27 октомври 2009 година.

Още икономически новини четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase