Снимка: БТА

"Искате ли АЕЦ Белене с държавно участие?" По този начин зададе въпроса Сергей Станишев в интервю в Седмицата на Дарик.

Според лидера на БСП, управляващите са изплашени от желанието на хората да бъдат попитани по този въпрос, за да се чуе тяхното мнение.

Гостът се реши въпросът на референдума да бъде редактиран така:. „ Да се допълни: искате ли развитието на българската ядрена енергетика чрез изграждане на атомна електроцентрала на площадка Белене с ключово и контролиращо участие на българската държава".

Станишев допълни, че самият проект по време на неговото управление е бил структуриран именно по този начин. Това е било така, защото той е убеден, че този проект "има много по-голям смисъл за хората в България и за българския държавен интерес именно когато се гарантира, че не само в началната фаза, а и през целия период на експлоатация 60 години държавата, която изразява обществения и националния интерес, ще може да контролира и че няма да имаме само една електроцентрала, която ще функционира на пазарен принцип, ще изнася печалбите навън, а към хората и цените ще действат чисто пазарно".

Лидерът на социалистите обяви убеждението си, че при представянето на чуждия инвеститор, който проявява желание да довърши стоителството на АЕЦ Белене, е станало ясно едно нещо - че всички приказки колко бил лош проектът и че бил икономически несъстоятелен, са „шменти-капели".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase