Сред най-големите нарушители на човешките права сме при наказателни дела. Снимка: архив, Булфото
fallback

Гърция, България, Полша и Румъния са страните от ЕС, които през последните години най-много са нарушили правото на свобода и справедлив съдебен процес при наказателни дела. Това сочи проучване на регистрирани в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) нарушения, пише британският в. "Гардиън".

Най-честият повод за критики е твърде дългото забавяне на започването на съдебния процес. В някои страни от ЕС досъдебното задържане под стража може да трае до 4 години, а в други страни няма законово определен максимум, отбелязва вестникът.

Проучването е извършено от лондонската организация Феър трайълс интернешънъл и международната юридическа фирма Клифърд Чанс и обхваща петгодишен период от 2007 до лятото на 2012 г.

Проблемите изглежда се влошават. През 2007 г. в ЕС е имало 37 нарушения на правото за справедлив наказателен процес, а през 2011 г. са нараснали двойно до 75 нарушения.

Най-голям нарушител през проучения петгодишен период е Гърция със 108 нарушения. Повечето са свързани с хронични забавяния преди започване на съдебен процес. Също така не винаги има на разположение преводачи и са били изразени опасения за корупция в съдебната система в Гърция, се казва в изследването "Права на защита в ЕС".

България има 92 регистрирани в ЕСПЧ нарушения през изследвания петгодишен период, в повечето случаи заради необичайно дълги забавяния във фазата на досъдебно производство. На задържаните често пъти не се осигурява достатъчен достъп до адвокат и до семейството им, се отбелязва в доклада.

Сред другите страни с голям брой нарушения са Полша със 67 случая и Румъния с 49 случая, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

пуц правосъдие

преди 11 години

с пуцаджии съдии и следователи и прокурори не се прави правосъдие.дайте ход само на юристи от класиката-софийски университет завършили.

28

до к.33

преди 11 години

Ааа, не обиждай: преди петнадесетина години в Бургаския свободен университет въведоха специалността "Право", която не беше атестирана и първият випуск "прависти" бяха заплашени да увиснат без право да упражняват професията си. Да, ама един от випускниците беше Деница Христова - тогавашна снаха на съдебното величие от окръжен мащаб - нейната тъща. И заради снахата озакониха специалността. Сетне Деница се разведе с мъжа си , на тъщата дори някой й счупи ръцете, само че въпросната съдийка бързо дръпна първоначално с як гръб, в професията и като окр.съдия осъди журналистка задето си е позволила да критикува властта и силните на деня в Бургас. Делото стигна до ЕСПЧ-Страсбург и България беше осъдена да плати яка глоба. Повтарям България, а не Деница! За награда за правилна служба на хайлайфа на Бургас и най-паче заради това,че мъжът й беше един от активистите на ГЕРБ (сега на работа в Англия), Деница ,сега Петкова, е зам.министър на Министерството на правосъдието. То в БГ нещата са такива: магистратите парвят каквото си искат , а плащаме ние и никой не ни пита защо трябва да плащаме за прегрешенията,повечето от тях умишлени, на тези с черните и червените фустанели!

27

преценка

преди 11 години

след 1990г.се навъдиха едни ПУЦ-ове по право, в които 6-ца е тройка от Софийски универси-тет, но част от съдии и прокурори са от тези ПУЦ-ове и какво добро правосъдие искате, наз-начени бяха с връзки и мъни и сега тези неможли да влязат "право" в Софийски университет правораздават, учат правото "на ход", по време на работа,но нямат акъл да го научат.Правотоза да се работи се иска: ум, логика, честност,търсене на правдата, но не от ПУЦ-ове.

fallback