Николай Младенов. Снимка: архив, Булфото

Категорично не съществува вероятност да бъдат върнати визите за българите във Великобритания. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред bTV по повод публикации в британските медии, според които на Острова обмислят визов контрол, който да предотврати наплива на имигранти от някои европейски страни като България и Румъния.

В интервюто за "Сънди таймс" вътрешният министър Тереза Мей посочва, че трябва да бъде ревизирана европейската директива, която дава право на 500 млн. души да пътуват свободно на територията на Евросъюза. Според източник на вестника се обмисля облекчен визов режим за едни държави и въвеждане на визи за други.

Министър Младенов заяви, че става въпрос за интерпретации и предизборна агитация. Той увери, че в ЕС има принципи за свободно движение на хора и капитали, като Великобритания е една от държавите, печелещи най-много от този единен пазар. „Той няма как да функционира, ако си избираме какво да спазваме и какво не”, заключи външният ни министър.

Още по темата

Положението със сирийските имигранти у нас е под контрол, увери още Младенов, без да уточнява броя на бежанците от Сирия в България.

Младенов успокои, че българската държава не е заплашена от „огромна” бежанска вълна. Причината – съществуващият приоритет бежанците да бъдат подслонявани възможно най-близо до границите на собствената си страна.

„В перспектива в ЕС трябва да има сериозен разговор по темата, тъй като според ООН до 800 000 души могат да излязат от Сирия до края на годината”, посочи външният министър. Той допълни, че засега сирийските бежанци са между 240 000 и 300 000, по-голямата част са съсредоточени в Турция, Йордания и Ливан.

„Дестабилизирането на целия регион е най-голямата заплаха за всички. Турция не търси причина да се намеси в конфликта, тъй като той вече е пренесен на нейна територия с бежанците. Трябва да бъде намерено политическо решение на проблема, което да започне с оттеглянето на режима”, смята Николай Младенов.

 По думите му за 19 месеца има над 35 000 убити граждани на Сирия. Въпреки това все още няма вариант за военна намеса от страна на международната общност заради Русия и Китай, които блокират всяка подобна резолюция на Съвета за сигурност на ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase