Снимка: БТА
fallback

Милост за пушачите няма да има, отсече в Сливен здравният министър Десислава Атанасова. Тя беше категорична, че няма да подкрепи никакви облекчения в режима на пушене на публични места и в затворени помещения.

Тя цитира данни на кардиолозите, според които страната ни се нарежда на едно водещите места по брой на сърдечни заболявания, а основната причина за това е високият брой на пушачите у нас.

"За да сме здрава нация, трябва да спрем с цигарите и това е една европейска стъпка към това. Мисля, че вече хората виждат от три месеца, откакто е забраната, че могат с няколко цигари по-малко. Вярно, ще бъде вече студено, но това ще спаси техния живот и ще опази тяхното здраве”, мотивира се здравният министър.

В края на септември народните представители Стоян Иванов и Кирил Гумнеров внесоха в деловодството на парламента проект на промени в Закона за здравето, според които да се позволи пушенето в заведения, които разполагат със зали за пушачи, отговарящи на всички изисквания.

Oще по темата
 Новото предложение включва възможността да се пуши в дискотеки, ресторанти, питейни заведения, кафенета и барове, както и в обособени помещения на летищата.

Предлага се в нощните заведения да се пуши навсякъде, без да се налага обособяване на специално помещение, като се уточнява, че в помещенията и заведенията, в които се пуши, няма да се допускат лица до 18 години.

Предлага се, когато заведението е по-малко от 70 квадратни метра, собственикът да има право да избере дали да се допуска пушене в заведението или не.

Десислава Атанасова потвърди днес отново, че ще иска в проектобюджета за следващата година  да бъдат заложени още 20 млн. лева за капиталови разходи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

156

anjela

преди 11 години

забраната ке падне в лето 2012 денъ 10тий месецъ 10тий

155

Анонимен

преди 11 години

Дреме ми за интересите на кръчмарите. Точно пък те не са гладни.

154

Анонимен

преди 11 години

taaa taka se smee 4e vse edno i gadeli4kat klitora

fallback