Снимка: архив, Impact Press Group

54 депутати атакуват пред Конституционния съд (КС) законността на новосформираната комисия, начело с лидера на РЗС Яне Янев, която трябва да разследва грандиозни корпуционни схеми  по високите етажи на властта по време на прехода.

Под искането са се подписали депутати от БСП, ДПС и независими народни представители.

Като основен предмет на дейност на комисията е записано, че тя ще разследва прекратени дела и преписки, това е пряка намеса на парламента в работата на съдебната власт, абсолютно недопустимо от нашата Конституция, посочи Четин Казак от ДПС.

За каква независимост на съдебната система можем да говорим, когато комисията на Яне Янев ще проверява съда и прокуратурата и ще дава оценки за дейността им, възмути се и Любен Корнезов от левицата.

По думите му тази комисия няма за цел да разкрие някаква корупция, а да се намесва в работата на съдебната власт.

В мотивите за искането до КС се казва още, че предмет на анкетната комисия е корупцията по "високите етажи на властта", но никъде в решението на парламента или в друг нормативен акт нямало дефиниция за "висок етаж".

За днес е насрочено първото заседание на анкетната комисия за „проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта,
довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата“.

Още по темата
Още при дебата за създаването на комисията от БСП обвиниха управляващите, че чрез Яне Янев се търси омаскаряване на политическия противник. Лидерът на РЗС щял да притопля стари манджи и да разказва сънища.

Комисията трябва да да обърне особено внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, придобили гражданственост под названията „СПИН скандал“, кръгът Фронтиер", „хидровъзел „Цанков камък", „източване на БДЖ", „АЕЦ Белене", „Арсенал-Казанлък", „Сливенгейт" и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук, обяви тогава Яне Янев и така и не посочи точно дали ще се занимава със скандали, в които са замесени управляващите.

По повод на въпроса за референдума за АЕЦ "Белене" Любен Корнезов коментира още, че пред КС се атакуват актове на парламента и на президента.

„Засега няма решение на Народното събрание за референдума и не ми е ясно как ще могат да сезират КС. Ако искат, мога да ги консултирам“, добави Корнезов. Той посочи, че КС вече е отменил 124 текста от различни закони, приети от този парламент.

„ГЕРБ и неговите сателити са шампиони по противоконституционност“, отсече още Корнезов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase