Лидерът на РЗС Яне Янев. Снимка: Impact Press Group

Лидерът на РЗС Яне Янев и червената депутатка Мая Манолова влязоха в остър спор заради създадената вчера парламентарна анкетна комисия, която ще разследва корупцията по високите етажи на властта. Тя ще бъде оглавявана от самия Янев.

Манолова и лидерът на РЗС разтълкуваха съгласието си на съвместно участие в bTV като знак за усилията, които ще положат за добра съвместна работа в комисията.

Доброжелателният тон обаче се оказа непосилен и едва пет минути след началото на разговора започнаха да си разменят остри реплики и да се надвикват.

„ГЕРБ даде начало на предизборна си кампания с лице Яне Янев“, скочи Мая Манолова.

Янев побърза да посочи няколко „грандиозни скандала” от времето на тройната коалиция, които ще станат обект на ръководеното от него ново парламентарно звено, като наблегна на енергийната сфера.

Още по темата
„На първо място идва енергийната мафия. Тя няма цвят, в нея има така наречените „вечни” хора, които правят всичко възможно да останат на позициите си и отвъртат или затварят финансовите кранове”, каза лидерът на РЗС. Той посочи АЕЦ „Козлодуй” и „Белене” като основните проекти във фокуса на комисията по отношение на енергетиката.

Попитан няколко пъти дали в обсега на разследванията ще попадне и съмнения за корупция, появили се около представители на управляващите, Янев увери, че „разглежданите скандали няма да имат цветове”.

Той обаче отказа да назове конкретни случаи за корупционни практики по време на управлението на ГЕРБ.

„Ще разказвате сънища, ще вадите стари сюжети и ще притопляте стари манджи“, отсече червената депутатка.

Тя даде няколко предложения, с които да се занимае комисията  – „рязането на ухо на бившия шеф на АЕЦ „Козлодуй” по явна поръчка на депутат, мачкането на бизнеса в Монтанско от депутата Аврамов, дървената мафия, приватизацията в „Булгартабак”, облагодетелствалите се ПР служителки в Министерството на земеделието.”

Според нея до изборите тази комисия има две цели - да отклонява вниманието от „провала на управлението на Бойко Борисов и да прикрие корупционните скандали с членове на ГЕРБ.

Манолова припомни думи на колегата си в студиото отпреди година, когато Янев заяви, че „ни управлява най-корумпираното правителство до момента”.

„Така ме цитирате, че ме издигате в култ“, репликира лидерът на РЗС.

Той видя в думите на Манолова „опит на БСП да „иронизира или омаловажи мотивите за комисията, които са сериозни и аргументирани”.

В страната вече има над 300 държавни звена за борба с корупцията, стана ясно още от разговора. Този път обаче комисията ще бъде по-ефективна, защото само парламентът има силата да изиска от всички власти необходимите документи, подчерта Яне Янев.

Според Манолова обаче Янев така се е вживял в новата си роля, че смята, че някой се е притеснил от „предното недоразумение в НС“. По думите й  тази комисия била срам за българския парламент.

„Ако се държите така в комисията, ще ви изгоня!“, отвърна Яне Янев. Манолова пък му подхвърли, че с председателското си място лидерът на РЗС си е гарантирал да бъде VIP гост на всички телевизии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase