България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия. Снимка: архив, Reuters
fallback

Действията на сирийската страна представляват грубо нарушение на международното право и реална заплаха срещу съседен на България съюзник в НАТО. Това се казва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи по повод сирийската атака срещу турска територия, при която загинаха петима цивилни.

Oще по темата

В духа на съюзническата солидарност подкрепяме турските искания за незабавно прекратяване на подобни действия и призоваваме сирийския режим да се въздържа от по-нататъшни безогледни нарушения на международното право, се посочва в изявлението.

В съответствие със съюзническите си задължения България ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията по границата на Турция със Сирия и да предприема необходимите мерки, произтичащи от тях, декларира външното министерство.

В изявлението се посочва, че България е подкрепила късно снощи в Северноатлантическия съвет на НАТО декларацията относно развитието по турско-сирийската граница. Още веднъж изразяваме нашите искрени съболезнования към близките на жертвите и ранените, сред които има и деца, се казва в изявлението на говорителя на външното министерство.

Наблюдаваме внимателно ситуацията от двете страни на границата между Турция и Сирия, заяви от своя страна президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

Изцяло се придържаме към политическата позиция на Съвета на НАТО и считаме, че би следвало проблемът в Сирия да се решава преди всичко по пътя на преговорите и с мирни средства, посочи още президентът. Сигурни сме, че и нашите партньори от Турция няма да нагнетят допълнително напрежението. Никой няма интерес от това, е мнението на държавния глава.

Според него двете страни просто трябва да се въздържат от по-нататъшни провокации. За съжаление това, което наблюдаваме тази сутрин, не е оптимистично, но ние вярваме, че е по-скоро една предупредителна акция, отколкото системни действия на турското правителство, коментира Росен Плевнелиев. Убедени сме,
че в рамките на механизмите на НАТО Турция също ще се придържа към решенията на Алианса, отбеляза още президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

222

Анонимен

преди 11 години

Ако турците се намесят пряко в конфликта -това ще бъде краят на османские им бълнувания.Сирийската армия е досатъчно боеспособна ,една от най-добре оборудваните военни сили ,с огромен боен опит,доказван неведнъж срещу израелската армия.Герб провежда самоубийствена политика по отнешение на държавата и нейното бъдеще.Българите ще накажат жестоко туркофилщината на компрадорската класа.

221

Анонимен

преди 11 години

LELE PAZI BOJE KVO DOJIVIAXME BULGARI I TYRCI ZAEDNO SRE6TY SIRIA . ZA TOVA LI SE BORIHA LEVSKI I BOTEV . GERB- NACIONALNI PREDATELI I IZMEKIARI

220

Aнонимен

преди 11 години

В подкрепа на пост 256...Помните ли кой направи Бойко генерал? А помните ло кого целуна Бойко след като му връчиха пагоните? Ако не помните - поровете се в интернет.......

fallback