Петима цивилни загинаха след обстрел от Сирия срещу Турция. Снимка: архив, Reuters

Турция поиска от Съвета за сигурност на ООН да предприеме необходимите действия след обстрел с минохвъргачни снаряди от Сирия на турско селище в Югоизточна Турция, при който загинаха петима цивилни, предадоха Ройтерс и Франс прес. Загинали са майка и четирите й деца.

Очаква се Съветът за сигурност остро да осъди в декларация с необвързващ характер сирийския обстрел и да поиска от Дамаск да спазва териториалната цялост на съседите си.

Междувременно турската артилерия обстрелва позиции на сирийската армия край границата между двете страни, предаде Франс прес, цитирайки Анадолската агенция.

Стрелбата се извършва от турска военна част, разположена в селището Акчакале близо до границата, което вчера бе улучено от сирийския обстрел. Има силни експлозии на сирийска територия, съобщава Анадолската агенция.

Според частната телевизия НТВ една трета от населението на Акчакале е евакуирано.

Парламентът на Турция ще обсъди тази сутрин на извънредно заседание дали да се даде мандат на армията да провежда трансгранични военни операции в Сирия, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Анадолската агенция. Решението е било взето на среща на турския премиер Реджеп Таип Ердоган с правителството и военното командване.

Не се предвижда да се вземат незабавни силови мерки, а единствено ще се даде мандат на турската армия "да реагира в случай на необходимост". Мандатът касае действия на трите рода войска - сухопътни сили, ВМС и ВВС.

Подобен мандат бе даден на турската армия през 2007 г. за Северен Ирак. Той позволява при необходимост турските сили да нанасят удари и да провеждат наземни операции срещу кюрдски бунтовници на определено разстояние от границата на иракска територия.

Сирия съобщи, че разследва източника на минометния обстрел, при който загинаха петима цивилни в съседна Турция и 13 бяха ранени, и призова към сдържаност, след като Турция в отговор удари мишени в Сирия, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Страните членки на НАТО изразиха солидарността си с Турция на извънредното си заседание в Брюксел, което бе свикано след сирийски минометен обстрел на турска територия, в който загинаха петима души, предадоха Франс прес и ДПА. Белият дом остро осъди сирийския обстрел през границата с Турция и заяви подкрепата си за турския си съюзник, предаде Ройтерс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase