Стинешв и Йотова скочиха на ГЕРБ. Снимка: архив Булфото
fallback

Буквално съм потресен от лековатото и безотговорно отношение на българското правителство към енергетиката, заяви председателят на БСП Сергей Станишев. Той за пореден път се възмути от постоянно променящата се политика на ГЕРБ по въпроса с изграждането на АЕЦ “Белене“.

Миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма представи в парламента потенциален американски инвеститор, който иска да изгради централата като частен проект. Ден по-късно премиерът Бойко Борисов поиска потенциалният инвеститор да изпълни няколко условия “и чак тогава да влезе при него“. Още няколко дни по-късно стана ясно, че преговори няма да има преди провеждането на референдум. В края на юли  БСП внесе над 700 000 подписа с искане за провеждане на национално допитване за ядрената енергетика, а в петък стана ясно, че има достатъчно валидни подписи за провеждане на референдум.

Oще по темата

Станишев се противопостави на изграждането на АЕЦ “Белене“ като изцяло частен проект. По думите на лидера на левицата централата трябва да е 51% собственост на България, за да може да се гарантира, че гражданите ще имат изгода от този проект.

“В противен случай ще се повтори случаят в двете “Марици“, коментира Станишев. ТЕЦ “Марица“ 1 и 3 са частна собственост, а НЕК е задължена да изкупува ток от тях по договор.

“Управляващите или са абсолютно некомпетентни, или се готви сделка, която ще налее големи пари в частни компании и в джобовете на тези, които готвят сделката“, обясни Станишев.

Лидерът на БСП обрисува доста цветно неговата гледна точка за събитията от миналата седмица. По негови думи Добрев представил инвеститора “с блясък в очите“, Борисов си променил мнението, а няколко пъти председателят на парламента Цецка Цачева, която беше определена като “титан на юридическата мисъл“, хвърля неприемливи теории за референдума.

“Вкарали са енергетиката в такъм батак, че не знаят как да се измъкнат“, коментира Станишев политиката на ГЕРБ. По негови думи лошото в случая е, че сметката за всичко това ще бъде платена от българските граждани.

Станишев за пореден път изрази и притесненията си, че ГЕРБ ще се опита да смени въпроса на референдума и по този начин да омаловажи вота на българите. Червеният лидер остро разкритикува и намека на Борисов, че подписите за националното допитване може би са купени. Според него не отива на премиера да обявява над 700 000 граждани за купени.

Той категорично отхвърли и идеята за референдум по електронен път и я обяви за невъзможна.

В Европа се следи с голяма тревога процесът около “Белене“, алармира от своя страна евродепутатът Илияна Йотова. По нейни думи много членове на европарламента се се поинтересували от случващото се по проекта.

Тя коментира, че казусът “Белене“ идва точно в момент, в който в ЕС е много актуална темата за енергийната диверсификация и скандалът в руската газова компания “Газпром“ нараства все повече.

Йотова и Станишев влязоха и в задочен спор с лидера на формацията “България на гражданите“ Меглена Кунева, която днес заяви, че ГЕРБ и БСП всъщност имат една и също позиция за АЕЦ “Белене“.

“Когато става дума за ядрената енергетика, човекът, който трябва най-много да си мълчи, е Меглена Кунева“, заяви Йотова, като припомни факта, че Кунева като еврокомисар подписа за затварянето на два блока от АЕЦ “Козлодуй“.

Станишев беше по-дипломатичен и обясни, че няма как БСП да са на една позиция с ГЕРБ, защото според него политическият му опонент всъщност няма позиция.

Кунева е лидер на “България на гражданите“, така че би трябвало да подкрепи всеки референдум и да се вслуша в гласа на тези над 700 000 граждани, обясни Станишев.

Йотова от своя страна демонстрира острия си език и по адрес на президента Росен Плевнелиев и изказването му, че няма доказателства за изборни нарушения на президентския вот през 2011 година. Евродепутатът заяви, че държавният глава е известен с откритията си, достойни за петгодишни деца.

“Лично аз ще се ангажирам да му изпратя една красиво подвързана папка с доклади на европейски неправителствени организации за провеждането на изборите у нас“, категорична бе Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

304

Анонимен

преди 11 години

До дзверНе си съвсем прав. Около 15% от собствеността е на хора от ГЕРБ а не американска

303

dan

преди 11 години

ако тоя батак се избистри тогава какво ви чака бе Станишев

302

Анонимен

преди 11 години

СТАНИШЕВ ПОТРЕСЕН ОТ САГАТА КОВАЧКИ БОЙКО НЕ МОЖЕ ТАКА ПРАВИШ РЕКЕТ И НА ГЕРГОВ

fallback