Снимка: "България на гражданите"

Правителството да наложи мораториум на проекта за АЕЦ "Белене", докато не се изгради цялостна енергийна стратегия. За това настоя лидерът на „България на гражданите" Меглена Кунева. 

Според нея референдумът за АЕЦ "Белене" цели да ангажира следващото правителство да не може да се освободи от „мъртвата хватка“

По думите й е подозрително, че и ГЕРБ, и БСП са стигнали до отговора "да" на АЕЦ "Белене", като за всеки случай това ще мине през референдум.

„Защо се опитват да се скрият зад изпосталелия гръб на българина, въпрос за референдум ли е откъде да се вземат парите за финансирането на централата. Това е фарс, който обрича на самота управляващите“, заяви Кунева.

Още по темата
Според нея трябва да се наложи мораториум, докато не се изработи енергийна стратегия и да се анализира научният потенциал за използване на нашите находища. Тя поиска и премиерът да публикува на сайта на МС с кои инвеститори точно се среща.

Кунева определи като хаотично и смешно положението, в което е изпаднала България по отношение на плановете си в областта на енергетиката.

Тя сравни ситуацията с филма "Мисия Лондон" и посочи, че така изглеждат инвеститорите, приети и от премиера, и от председателя на парламента.

По думите й няма отговор на основните въпроси, сред които са дали АЕЦ "Белене" е необходима на България като източник на електроенергия, прекратен ли е договорът на Русия за "Белене", цената на проекта.

Пакетното преговаряне за "Белене" и "Южен поток" създава огромно напрежение и чувство за фалш, коментира още Кунева.

Опасенията са, че в случая с „Южен поток“ националните интереси няма да бъдат защитени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase