Снимка: архив, БТА

Председателят на парламента Цецка Цачева е готова да подготви още утре като народен представител проекторешение, което ще позволи на правителството да води преговори с частни инвеститори за АЕЦ "Белене".

Това съобщи Цачева на днешното заседание на парламентарната икономическа комисия, на която беше представена и изслушана компанията "Глобъл пауър консорциум", проявяваща интерес към проекта.

Цачева обясни, че ще го предостави на депутатите от комисията за обсъждане и подкрепа. Тя припомни, че има решение на парламента за спиране на проекта "Белене" и, за да има разговори с инвеститори, това решение трябва да бъде променено.

Още по темата
Така ще се даде мандат на правителството и респективно на НЕК да водят такива разговори. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев също посочи, че трябва да има решение на парламента, което да упълномощи правителството да води разговори.

Той отбеляза, че единствената възможност АЕЦ "Белене" да се реализира е на частен
принцип.

"Не може чужд инвеститор да поиска в такъв разговор парламентът да си смени решението. Това просто е натиск. Не може така. Да не продължаваме с нещо, което не му е тук мястото", заяви червеният депутат Петър Димитров и попита какво ще стане с седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Това е разликата между нашето правителство и вашето. Вашето щеше да засекрети договора. Не виждам нищо лошо инвеститорът да е тук и да представи себе си пред цялото българско общество.
Ние трябва да имаме решение на НС, което да ни упълномощи да водим такива разговори", контира обаче министър Добрев. 

Рамадан Аталай приветства факта, че пред депутатите се представя инвеститор за АЕЦ "Белене", но според него министърът на икономиката е трябвало да се срещне с него преди това. Всичко беше представено като една идея, която не е оформена и в писмен вид, смята той.

Според Румен Овчаров от левицата появата на инвеститор показва, че проектът е изключително изгоден и има пазар за електроенергията.

Важно е да не сключваме дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията, да сме сигурни, че ще бъдат прекратени всички дела срещу България или тези тежести ще преминат към новия собственик, че ще бъде гарантиран ядреният риск, че новият собственик ще поеме разходите по съхранение на горивото, обясни още от своя страна министър Добрев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase