Росен Плевнелиев в Ню Йорк. Снимка: БТА
fallback

САЩ оценят високо работата на българските служби след атентата в Бургас. Това стана ясно по време на среща между президента Росен Плевнелиев и съветника по сигурността и отбраната на американския президент Джон Бренън, съобщи БНТ.

Българският държавен глава е на работно посещение във Вашингтон по повод 67-та сесия на Общото събрание на ООН. През втория ден от посещението си в САЩ той разговаря с емира на Катар, с президента на Косово и с българската еврейска общност в Ню Йорк.

Висок професионализъм и ефективност - това е оценката на съветника по сигурността на Барак Обама - Джон Бренън, за работата на нашите служби след атентата в Сарафово. „За мен беше истинско удоволствие да чуя личното послание на президента Обама, послание на голяма благодарност. Той просто каза - ние виждаме в часовете след атентата една невероятна промяна в работата на българските служби“, каза Плевнелиев.

Джон Бренън и Росен Плевнелиев разговаряха и по тема, свързана с енергийната сигурност и бъдещи американски инвестиции у нас. „Това, което чухме и днес от съветника, е голямата амбиция на Америка да продължава да работи за просперитета на региона“, посочи още държавният глава.Пак за инвестиции у нас Росен Плевнелиев разговаря и с емира на Катар. „Голямата новина е, че с него обсъждахме не само как да инвестира той в България, а и как заедно да работим на трети пазари“, обясни Плевнелиев.Шейх Ал Тани познава много добре България и знае, че имаме много добра репутация в Северна Африка, Близкия изток и някои от държавите от бившия Съветски съюз.  Това, което обсъждахме, е дали предприятията, които заедно ще създадем в България, можем да ги позиционираме и в региона - по-широко, обясни президентът. Как държавите от Балканския регион да обединят усилията с цел заедно да привличат повече външни инвеститори бе основна тема в разговора на президента с косовския му колега.

А с представители на българската еврейска общност в Ню Йорк Плевнелиев договори съвместни действия за честването на 70-годишнината от спасяването на близо 50 хиляди евреи през Втората световна война. Росен Плевнелиев заяви, че това ще е най големият приоритет за него. На срещата беше разговаряно и за предстоящото посещение на Пвлевнелиев в Израел, от което той очаква бъдещи сериозни инвестиции у нас най-вече в сферата на иновациите и високите технологии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

муспи

преди 11 години

Непонятно защо Плевнелиефф се води като единствен хетеросексуален сред изсраелското, американското и българското правителства?! За да замаже този позор, ходел още от летището с тази малка шапчица. Като засвирят тръбите, аз лично ще го убия- бавно, болезнено.

72

Анонимен

преди 11 години

Като слушах това жалко подобие на мъж как защитава терористите в сирия подплатени от сащ просто не можех да гледам тази мижитурка как ни вкарва в беля - мишена на терористите, не знам как въобще може да се отървем от тези дупедавки, плюя на такива мижитурки, БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТАКИВА ИНДИВИДИ!

71

!!!

преди 11 години

ВИСОКАТА ОЦЕНКА Е ЗАТОВА ЧЕ ,,Плевнелиев порица Сирия, Иран и тероризма,,ДИПЛОМАЦИЯТА МУ Е НА НИКАКВО НИВО !!!!! КОЙ СИ ТИ ??? ПРОСТА ПИОНКА СЛОЖЕНА ОТ АМЕРИКАНСКИЯ ГУБЕРНАТОР !!!ГЛУПАВА БАНАНУВА ДЪРЖАВИЦА СМЕ ЛОШОТО Е ЧЕ ТОЗ *** ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА ЦЕЛИЯ НАРОД КОЙТО ВПРОЧЕМ НЕ ГО ИНТЕРИСУВА САМО ТУМБАХА ДА Е ПЪЛЕН ЕЙ ЗАТОВА НИВГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ БГ ЗА ЖАЛОСТ !!!

fallback