Снимка: Булфото

Червеният депутат Румен Овчаров ще съди изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов за клевета.

Преди два дни в интервю пред TV7 Валентин Николов коментира версията за побоя на предишния директор на централата Александър Николов, при който беше отрязана и част от едното му ухо. Според Николов една от възможните причини би могла да бъде финансов интерес на български депутат към АЕЦ „Козлодуй”. Той уточни, че разсъжденията на база събраната информация го довеждат до Румен Овчаров.

Точно заради това интервю Румен Овчаров днес обяви, че ще съди Валентин Николов. „Очевидно, е че темета „Белене” става все по-болезнена за управляващите. Стара стратегия на Бойко Борисов е, когато загуби битката на полето на аргументите и фактите, да я превежда на полето на компроматите и мръсотията. Слугинаж, за да се изпълняват мръсни поръчки винаги има ”, коментира замесеният Овчаров.

„Бог да пази България, ако Яне Янев и Николай Бареков ще ни спасяват от корупцията в страната”, продължи Овчаров.

Депутатът спомена името на лидера на РЗС, защото именно по негово предложение утре парламентът ще се занимава със създаването на парламентарна комисия, която да разглежда корупционните скандали от последните години. Бившият министър на икономиката и енергетиката цитира мисъл на руския хуморист Зошченко: „Когато те лаят помиияри, не е задължително да заставаш на четири крака”. „Когато на помиярите им обръщаш гръб, те си мислят, че се страхуваш от тях”, допълни Очаров.

Още по темата
Тезата на Румен Овчаров е, че Валентин Николов е институция, тъй като представлява атомната централа в „Козлодуй”. „Като такъв няма право да прави абсолютно непозволени и манипулативни внушения. Той трябва да ги каже тези интереси и да ги докаже”, отсече Овчаров.

Той обясни, че с колегите си Михаил Миков и Мая Манолова, които са юристи, прегледали изявленията на Валентин Николов през последните дни и са преценили, че има основание Овчаров да потърси съдебна отговорност от Николов.

Михаил Миков обясни, че около атомната енергетика трябва да се изследват редица други отношения. „И това са връзките Коцев (бел. ред. Николай Коцев, бивш депутат на ГЕРБ от Враца, чието име бе замесено в съмнение за поръчка на побой над ексшефа на АЕЦ)– Валентин Николов, включително да се върнем към един позабравен казус от Народното събрание – за контактите с представители на организираната престъпност на сегашния шеф на атомната централа. Миналото, което утре в залата ще бъде направен опит да бъде реанимирано, има едничката цел да не се наблюдава какво се случва в българската атомна енергетика”, допълни Миков.

И Мая Манолова определи като „върхова наглост” опитът да се замеси името на Овчаров в побоя над Александър Николов и отрязаното му ухо.

„Управляващите са в паника от поредния грозен скандал, в който е замесен техен депутат и се опитват да прехвърлят топката в полето на техния опонент”, коментира Манолова. Според червената юристка отсега до изборите ще гледаме този сценарий. „Управляващите, които не могат да озаптят своите местни деребеи, ще клеветят и ще притискат своя опонент. Всички знаят колко "аврамовци" (бел. ред. Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов беше задържан за търговия с влияние) и "коцевци" има по места”, коментира Манолова. „Коцев никой не го пита какви точно схеми се е опитвал да прокарва в АЕЦ „Козлодуй”, допълни тя.

Относно проекта за създаване на ВЕЦ в АЕЦ „Козлодуй” Румен Овчаров предложи на медиите да попитат Валентин Николов „какво търси секретарката, да не кажа и не знам още каква, на господин Коцев в управата на този ВЕЦ”.

Румен Овчаров все още не е решил дали искът срещу Валентин Николов ще е за клевета, или за нанесени вреди. Предстои да консултира това с колегите си от левицата.

Валентин Николов пък на свой ред обяви, че ще заведе контраиск срещу Овчаров. "Аз г-н Овчаров в нищо конкретно не съм го обвинил, но държа на тезата, че той има големи интереси в енергетиката. Тези интереси всеки един може да провери като напише "Р.Овч." или "Румен Овчаров" в интернет и всичките връзки излязат", коментира той.

Припомняме, че нападнатият през ноември бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов изненадващо разкри, че зад побоя стои бившият депутат от ГЕРБ Николай Коцев.

Той обаче не обясни защо чак сега прави закъснялото признание. По думите на Николов по телефона бившият депутат го попитал: “Промени ли схемите така, както ти наредих?”. Когато получил отрицателен отговор с обяснението, че няма такава договорка, Коцев отсякъл: “Тогава ти си ми цел номер едно.” Разговорът се провел три седмици преди нападението.

Във връзка с побоя над Александър Николов обаче не са установени абсолютно никакви доказателства за съпричастност на Коцев, поясни вътрешният министър Цветан Цветанов.

През март тази година Коцев напусна парламента по собствено желание с аргумента, че иска да е по-полезен на местно ниво. Преди ден той е подал оставка пред премиера Бойко Борисов и като лидер на структурата на ГЕРБ във Враца и тя е била приета веднага.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase