Снимка: архив, Булфото

Депутатите одобриха като първа точка от дневния ред утре създаването на парламентарна анкетна комисия, която да разследва корупционни скандали от последните години.

Предложението беше направено от лидера на РЗС Яне Янев и подкрепено в пленарната зала от ГЕРБ. 

Комисията ще проучва случаи, „при които има факти, данни, документи, аргументирани публични
разследвания, включително и прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата".

Още по темата
„Комисията трябва да да обърне особено внимание на конкретни корупционни схеми, касаещи различни публични скандали, придобили гражданственост под названията „СПИН скандал“, кръгът Фронтиер", „хидровъзел „Цанков камък", „източване на БДЖ", „АЕЦ Белене", „Арсенал-Казанлък", „Сливенгейт" и други, по които е предизвикан широк обществен отзвук", изреди лидерът на РСЗ Яне Янев.

Още при старта на новия политически сезон Янев видя в СПИН скандала в БСП „ПИН код към грандиозна корупция, която няма аналог за целия 22-годишен преход“.

Той насочи вниманието към отстраняването на Румен Овчаров от министерския пост през 2007 година. 

Тогава Янев поясни, че парламентът трябва да разследва "грандиозна корупционна схема, тип хранителна верига", в която са свързани представители на висшата изпълнителна власт, на администрацията, на различни политически партии, депутати, на представители на следствието, на прокуратурата, а може би и на съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase